Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat că există posibilitatea ca Uniunea Europeană să nu prelungească contractul pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca.
Motivul este reprezentat de întârzierile înregistrate de companie în livrarea serului de la începutul anului și până în prezent, informează site-ul agenției Agerpres.
„Suntem pragmatici. Prioritatea mea ca responsabil de vaccinuri este ca aceia cu care facem contracte să livreze exact la momentul prevăzut. Am comandat 120 de milioane de doze pentru primul trimestru şi 180 de milioane pentru al doilea trimestru. Din nefericire în primul trimestru, ei (AstraZeneca – n. r.) nu au livrat decât decât 30 de milioane, ceea ce a creat probleme pe care toată lumea le-a văzut și nu vor livra decât 70 de milioane în al doilea trimestru”, a declarat Breton duminică.
Mai mult, Thierry Breton a declarat că respectivul contract, „care se încheie pe 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit.
„Nimic nu este definitiv, vom continua să discutăm. Nu dintr-un motiv epidemiologic sau medical. Când privim datele, beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai importante”, a adăugat el.
La rândul său, ministrul francez al Industriei, Agnes Pannier-Runacher, a spus vineri că cel mai probabil Uniunea Europeană nu va mai prelungi contractul cu AstraZeneca în 2022.
Aceasta în contextul în care Danemarca a devenit miercuri prima țară europeană care a anunțat că renunță la vaccinul produs de grupul suedezo-britanic.
Danemarca şi-a justificat alegerea prin efectele secundare „rare” dar „grave” ale acestui ser, în pofida autorizării lui de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi de către OMS.
Și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus săptămâna această că Pfizer-BioNTech „s-a dovedit a fi un partener fiabil, care și-a onorat angajamentele și care a reacționat la nevoile noastre”, spre deosebire de AstraZeneca, ce a avut foarte mari probleme în ceea ce privește livrările.
Breton a mai spus că vaccinarea reprezintă un mijloc important pentru revenirea la o viață normală în Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește călătoriile în interiorul Blocului comunitar.
De aceea, comisarul a anunțat că mizează pe accelerarea vaccinării în trimestrul al doilea și pe introducerea unui certificat sanitar european în iunie.