Prima pagină » Sport » Nucleară în fotbal! JP Morgan confirmă: puternica bancă americană va finanța SuperLiga! / Burleanu, dezamăgit de Real Madrid și Barcelona!

Nucleară în fotbal! JP Morgan confirmă: puternica bancă americană va finanța SuperLiga! / Burleanu, dezamăgit de Real Madrid și Barcelona!

Nucleară în fotbal! JP Morgan confirmă: puternica bancă americană va finanța SuperLiga! / Burleanu, dezamăgit de Real Madrid și Barcelona!

Nucleară detonată în fotbal! JP Morgan confirmă că va finanța Super Liga de fotbal! Cele mai puternice 12 cluburi europene părăsesc UEFA Champions League pentru un proiect de miliarde. Milan, Real Madrid, Barcelona și Manchester United sunt printre fondatorii noii ligi. Președinte va fi Florentino Perez, actualul șef de pe „Bernabeu”. FRF, prin vocea lui Răzvan Burleanu, deja se revoltă. Românii pregătesc boicotarea competiției dinainte să fie invitați!

Un purtător de cuvânt al JP Morgan a confirmat pentru Reuters informația momentului. Puternica instituție financiară din Statele Unite va sprijini „cu banu’ jos” noua Super Ligă.

Florentino Perez, președintele noii Super Ligi!

Duminică, 12 cluburi de top din Europa au anunțat că formează o competiție cum nu s-a mai văzut pe continent. La nici 24 de ore distanță, un purtător de cuvânt al JP Morgan Bank a confirmat, într-un email, implicarea în această poveste a gigantului american de pe Wall Street.

„Douăsprezece dintre cele mai mari cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii. «The Super League» este guvernată de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea Londra, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus Torino, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham s-au unit în calitate de cluburi fondatoare”, se poate citi într-un comunicat difuzat pe site-urile unora dintre aceste grupări.

Sezonul inaugural al noii Super Ligi de fotbal va debuta cât mai rapid posibil” – comunicat oficial al celor 12 cluburi fondatoare

Super Liga pune la bătaie 3,5 miliarde de euro!

Promotorii acestui proiect explică: Super Liga „va genera resurse suplimentare pentru toată piramida fotbalului”.

În schimbul angajamentului lor, cluburile fondatoare vor primi o plată unică de aproximativ 3,5 miliarde de euro. Banii sunt destinați exclusiv investiţiilor în infrastructură. Sumele acestea vor compensa impactul crizei Covid-19”, se mai arată în comunicat.

Dacă suma este reală (și nimeni nu se îndoiește de asta), atunci avem imaginea unui colos care apare la orizont.  Noua Super Ligă va genera venituri mult mai mari decât ce obţine UEFA din toate competițiile sale – Liga Campionilor, Europa League şi Supercupa Europei! De exemplu, înainte de izbucnirea crizei, când piața era în plină ascensiune, cele trei întreceri organizate de UEFA adunau împreună 3,2 miliarde de euro din drepturile de televizare (sezonul 2018-2019).

Super Liga, un campionat de 20 de cluburi. Doar 5 echipe vor fi invitate!

Potrivit promotorilor, Super Liga ar urma să funcţioneze ca un sezon regulat între 20 de cluburi. 15 dintre ele („cluburile fondatoare”) sunt calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci primesc invitaţii. „Se va crea un sistem bazat pe performanţa echipelor din sezonul precedent”, anunță organizatorii.

Deocamdată, s-a anunțat că 12 cluburi de top din Europa au oficializat lansarea Super Ligii. Despre celelalte trei cluburi fondatoare, niciun cuvânt. Cel mai probabil, ar urma să fie giganții Germaniei, mai cu seamă că între cele 12 nu apare numele lui Bayern Munchen, campioana en-titre a Europei.

Burleanu vorbește despre „distrugere modelului european al sportului”

După ce premierul britanic Boris Johnson a criticat ideea unei Super Ligi, și preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a luat atitudine.

Răzvan Burleanu este de părere că înfiinţarea unei Super Ligi riscă să distrugă modelul european al sportului. „Această competiţie poate să distrugă modelul european al sportului care este bazat pe un sistem de retrogradare-promovare şi totodată pe principiul solidarităţii. Din punctul meu de vedere, cluburile care vor face pasul către această competiţie au interese exclusiv financiare şi nu sunt absolut deloc interesate de pasiune suporterilor, de investiţiile făcute în propriile academii”, a declarat Burleanu.

Oficialul FRF consideră că o astfel de competiţie nu poate avea succes pe termen mediu şi lung: „Acţionariatul acestor cluburi, mare parte fiind deţinute de capital american, tratează propriile echipe de fotbal doar ca pe un produs de entertainment, iar singurul obiectiv este maximizarea profitului cu orice preţ. Prin urmare, nu cred că o asemenea competiţie poate avea succes pe termen mediu şi lung, cu atât mai mult cu cât toate forurile fotbalistice au avut o poziţie fermă şi au anunţat excluderea cluburilor din competiţiile europene şi interne atât timp cât acestea aderă la acest proiect îndreptat împotriva tuturor valorilor şi principiilor din fotbalul european”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și