Prima pagină » Actualitate » Rabla Clasic și Rabla Plus 2021. Interdicția de a vinde mașina nouă timp de un an, valabilă și pentru Rabla Clasic

Rabla Clasic și Rabla Plus 2021. Interdicția de a vinde mașina nouă timp de un an, valabilă și pentru Rabla Clasic

Rabla Clasic și Rabla Plus 2021. Programul Rabla începe pe 26 aprilie, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Bugetul AFM va fi prezentat în ședința de miercuri a Guvernului. Intervin însă anumite schimbări, cea mai importantă fiind INTERDICȚIA de a vinde mașina nouă timp de un an, indiferent dacă a fost cumpărată prin Rabla Clasic 2021 sau Rabla Plus 2021.

„În şedinţa de Guvern de astăzi vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus. Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit. Bugetul pe care îl prezentăm astăzi în Guvern are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020.

Rabla Clasic și Rabla Plus 2021. 26 aprilie, data lansării RABLA

A fost o decizie prin care am venit în întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tendinţelor de pe piaţa românească. Primele trei luni ne-au dat dreptate, se vede că a crescut aproape exponenţial numărul maşinilor electrice cumpărate în România în primele trei luni, iar acest buget, acest sprijin vine practic în favoarea celor care se gândesc dincolo de mobilitatea şi confortul personal şi la impactul pe care îl lasă fiecare dintre noi asupra mediului înconjurător şi la reducerea emisiilor de carbon. (…) Data lansării: 26 aprilie. Avem un termen legal de 5 zile care trebuie respectat după aprobarea bugetului AFM, iar pe 26 aprilie începe Rabla Plus”, a afirmat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a precizat că în programul Rabla Clasic a fost introdusă interdicţia de a vinde maşina nouă timp de un an.

Programele pe care le lansăm după aprobarea bugetului, primele cu care începem, sunt Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Electrocasnice. La Rabla Clasic am majorat bugetul de la 6.500 la 7.500, tichetul standard de sprijin este de 7.500 de lei în 2021.

45.000 lei sprijin pentru mașinile electrice

Am majorat, de asemenea, eco-bonusurile pentru hibrid şi pentru maşinile care au emisii scăzute de dioxid de carbon – sub 96 de grame pe kilometru. Am dublat bugetul pentru maşinile electrice, am păstrat aceleaşi condiţii, 45.000 de lei sprijin pentru maşinile full-electrice, 20.000 de lei pentru hibrid şi am introdus şi la Rabla Clasic interdicţia de a vinde maşina care a a beneficiat de acest sprijin.

Am constatat că au fost câteva încercări de a exporta practic subvenţia din România, de a duce în alte ţări maşinile care au beneficiat de Rabla Clasic şi am introdus această limitare, această interdicţie care era deja existentă la Rabla Plus. (…) Interdicţia de a vinde maşina este pentru un an de zile„, a menţionat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează miercuri, 21 aprilie 2021, programele RABLA CLASIC 2021 și RABLA PLUS 2021, informează instituția într-un comunicat de presă.

Anunțul oficial

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează miercuri, 21 aprilie, începând cu ora 9.00, evenimentul de lansare a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021.

Acțiunea va avea loc în fața sediului MMAP și va marca, de asemenea, startul etapei finale a competiției Best Electric Car in Romania 2021, organizată în premieră de AutoExpert Media. Toate modelele electrice participante în competiție vor fi prezente la eveniment.

Reprezentanții presei interesați să participe sunt așteptați începând cu ora 08.45. Recomandăm ca toți participanții să poarte măști și mănuși de unică folosință ca măsuri de protecție anti Covid-19.”

Evenimentul de lansare are loc în fața sediului MMAP și marchează și startul etapei finale a competiției „Best Electric Car in Romania 2021”, organizată în premieră de AutoExpert Media. Astfel, „vedetele” vor fi modelele electrice participante în concurs.

Ediția din 2021 a programului „Rabla Clasic” va avea un buget total de 440 milioane lei, cu 35 milioane lei mai mare decât în 2020, permițând achiziția a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puțin poluante.

O multitudinie de ecobonusuri

Pentru acest an, în cadrul programului „Rabla Clasic”, va fi majorată atât prima de casare – de la 6.500 lei la 7.500 lei, cât și ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 lei la 3.000 lei, precum și ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km, de la 1.000 lei la 1.500 lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei mașini noi prin „Rabla Clasic” poate ajunge la circa 2.250 euro, în condițiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele și adăugate la prima de casare.

Rabla Clasic și Rabla Plus 2021. Buget de 400 milioane lei pentru „Rabla Plus”!

Pe de altă parte, programul „Rabla Plus” are un buget de 400 milioane lei, cel mai mare de la lansare, DUBLU față de anul anterior!

În 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice, de 10.000 euro pentru „FULL ELECTRIC” și de 4.500 euro pentru mașini HIBRIDE PLUG-IN, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Pe baza bugetului alocat în 2021, prin „Rabla Plus” vor putea fi cumpărate până la 6.600 de mașini electrice 100% și circa 5.000 mașini hibride plug-in, informează Ministerul Mediului.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și