Tema de anul acesta a Zilei Pământului este „Să ne reconstruim Pământul”, care se concentrează pe procesele naturale și pe tehnologiile ecologice emergente care pot restabili ecosistemele lumii.
Ziua Pământului este un eveniment anual care are loc pe 22 aprilie prin care este demonstrat sprijinul pentru protecția mediului. Celebrată pentru prima dată pe 22 aprilie 1970, aceasta include acum o gamă largă de evenimente coordonate la nivel global de EARTHDAY.ORG, incluzând 1 miliard de oameni în peste 193 de țări.
Prima celebrare a Zilei Pământului a avut loc pe 22 aprilie 1970, când activistul din San Francisco, John McConnell, și senatorul Wisconsin, Gaylord Nelson, au cerut separat americanilor să se alăture unei demonstrații. Având în vedere problemele periculoase grave legate de apa potabilă toxică, poluarea aerului și efectele pesticidelor, un impresionant număr de 20 de milioane de americani – 10% din populație – s-au aventurat în aer liber și au protestat împreună.
Președintele Richard Nixon a ajutat la crearea Agenției pentru Protecția Mediului, dar și de legi, printre care Legea privind aerul curat, Legea privind apa curată și Legea privind speciile pe cale de dispariție.
John McConnell alesese inițial echinocțiul de primăvară (20 martie 1970) ca dată de celebrare, dar Gaylord Nelson a ales data de 22 aprilie, care a ajuns să devină data oficială a sărbătorii.
Ziua Pământului a fost celebrată la nivel global în anul 1990 de către 200 de milioane de oameni din 141 de țări. În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.
În prezent, prin intermediul platformei EarthDay.org, sunt mobilizați peste 1 miliard de oameni din 193 țări, iar Ziua Pământului este celebrată anual drept o zi de acțiune prin care comportamentul uman să fie schimbat și să ajute la crearea unor politici locale, naționale și globale de schimbare a modului în care ne raportăm la mediu.
În acest an, președintele Joe Biden susține un summit virtual pe teme de mediu cu 40 de lideri în conextul în care un raport al Agenției Internaționale pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021. Cauzele principale ar fi faptul că în Asia, în special China, consumul masiv de cărbune este mai mare decât creșterea domeniului de producere a energiei din surse regenerabile. În fapt, ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie.
Președintele SUA, Joe Biden, mare susținător al stopării schimbărilor climate, a a readarat țara la Acordul Climatic de la Paris, din care Donald Trump ieșise, și ar putea angaja țara pe care o conduce la un obiectiv privind emisiile de carbon – respectiv înjumătățirea loc până în 2030.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, liderii și negociatorii au ajuns miercuri, 21 aprilie, la acord. Acesta stabilește ca blocul comunitar să devină neutru din al emisiilor de carbon până în 2050 şi de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul anilor 1990.
Ministerul Mediului din România a transmis cu această ocazie un mesaj pe Facebook.
„Să îi spunem «La mulți ani!» planetei care ne găzduiește și să ne gândim că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să avem o viață mai sănătoasă și mai sigură pe pământ”, transmite sursa citată.