Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Drobeta-Turnu Severin, că ritmul de vaccinare în mediul rural este „mai puțin mulțumitor”.
Liderul PNL spune că este nevoie că primarii să se implice în campania de vaccinare pentru a convinge localnicii să se vaccineze.
„Sigur că în mediul urban, vaccinarea se derulează într-un ritm mulțumitor, mai puțin mulțumitor e ritmul în mediul rural, și aici avem nevoie de implicarea primarilor, ca să convingă. Noi suntem capabili să trimitem centre mobile de vaccinare în orice comunitate locală”, a spus Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută la Drobeta-Turnu Severin
Acesta susține că în campania de vaccinare ar trebui să se implice asistenții medicali, asistenții sociali și preoții, dar mai ales primarii.
„Nu poți să le ceri oamenilor să se deplaseze în centrele de vaccinare și atunci mergem noi în localități, dar trebuie să se implice în a-i convinge pe oameni ca, atunci când se se deplasează centrul mobil de vaccinare, prezența să fie maximă”, a declarat Orban.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat modul în care vrea România să vaccineze persoanele din mediul rural. Cei care vor să participe la proces o să fie nevoiți să se înscrie pe o listă la Primăria din sat, iar ulterior să vină în ziua în care un centru mobil de vaccinare o să fie adus în zonă.
„Pentru edili implicarea e esențială. Accesul la informație e diferit. Să le comunici sătenilor informațiile, să se programeze și să-i informezi pe cei nelămuriți. (…)
O să există o listă la Primărie, noi știm câte doze să aducem și apoi mergem cu echipa de vaccinare într-o anumită zi.
Fără implicarea autorităților locale n-am putea ajunge ca țări precum Israelul.
Suntem la următorul punct: avem 2,8 milioane persoane vaccinate. Trebuie să atingem 5 milioane la început de luna iunie. Suntem în grafic.
Pe de altă parte, avem aceste două modalități diferite în care trebuie să acționăn: mediul rural și urban.
Din acest motiv ne întâlnim cu autoritățile locale pentru a pune la punct toate detaliile”, a spus Andrei Baciu, la Digi24.
Peste 900 de locuri sunt disponibile în primul centru de vaccinare anti-COVID-19 care funcţionează, în mediul rural în judeţul Alba, în comuna Ighiu.
Numărul celor care s-au prezentat în prima zi pentru a se imuniza cu serul Moderna a fost foarte scăzut, de doar 10.
„Azi, 20 aprilie, s-a deschis la Ighiu, în colaborare cu Primăria comunei, primul centru de vaccinare fix din mediul rural din judeţul Alba. Amenajat în sediul Centrului pentru persoane vârstnice din comună, acesta beneficiază de 2 fluxuri de vaccinare a câte 96 de locuri, serul utilizat fiind Moderna. (…). Prima persoană vaccinată a fost un localnic în vârstă de 73 de ani, Florian Gruian, care s-a arătat încrezător că vaccinul primit îl va ajuta ca în viitorul apropiat să se reîntoarcă la o viaţă normală, cu mai puţine restricţii. Marţi, 20 aprilie, în prima zi de vaccinare, în Centrul nou deschis au fost imunizate 10 persoane”, a transmis Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.