India a cerut ajutorul statelor europene în contextul în care autoritățile nu mai fac față numărului uriaș de noi cazuri de COVID-19.
Apelul autorităților de la New Delhi vin după ce țara a înregistrat 349.691 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în doar 24 de ore, informează MEDIAFAX.
În urma solicitării, Comisia Europeană a anunțat că își propune să trimită tuburi de oxigen și medicamente în această țară.
Și Marea Britanie și Statele Unite au anunțat că vor oferi asistență Indiei, inclusiv prin trimiterea de echipamente medicale.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a anunțat că țara sa va trimite tuburi de oxigen și aparatură medicală în India în următoarele zile, pentru a ajuta autoritățile în lupta cu pandemia.
El a mai spus că Germania va face tot posibilul pentru a ajuta India să depășească situația de urgență.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării de la Berlin a informat că Ministerul de Externe a cerut Armatei să analizeze posibilitatea furnizării unei instalații mobile de producere a oxigenului, precum și sprijin pentru transportul unor alte bunuri către India.
Dată fiind situația epidemiologică din țara asiatică, germanii care sosesc din India vor putea intra în Germania doar cu un rezultat negativ și vor intra în carantină timp de 14 zile. Mai mult, cetățenii străini care vin din India nu vor mai putea deloc să intre în Germania.
Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat duminică „simpatia faţă de suferinţa cumplită” pe care pandemia o cauzează în India.
Varianta indiană a virusului a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană – astfel încât cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).
Mutația indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% în cele din Marea Britanie, 2% în Singapore şi 1% în Australia.
În țara asiatică se manifestă în acest moment şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1).