EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Eduard Dumitrașcu, Președinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate: Trebuie să ieșim din paradigma că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Eduard Dumitrașcu, Președinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate: Trebuie să ieșim din paradigma că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte
Publicat: 26/04/2021, 12:37
Actualizat: 26/04/2021, 13:40

Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate, a declarat la Conferința „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro, că trebuie să depășim paradigma că în România nu există bani, dimpotrivă, sunt destui, dar trebuie să învățăm să scriem proiectele pentru a avea acces la ei.

El spune că în pandemie modelul de a face administrație în România trebuie să se schimbe,  este nevoie ca autoritățile responsabile să țină cont de nevoile comunităților, de finanțările la care acestea au acces. De prea multe ori există discrepanțe majore între ceea ce vede autotitatea centrală și cea locală, ca să nu mai vorbim de perspectiva venită dinspre mediul de business sau zona academică. Ne lipsește o strategie pe 10-20 de ani, practic nu știm unde vrem să ajungem, nu avem niciun plan în acest sens, a mai aratat Dumitrașcu, în cadrul Conferinței „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro.

Trebuie să ieșim din această paradigmă că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte, nu vrem să înțelegem că nimeni nu ne va bugeta, nu ne va finanța o idee fără un proiect. Primul pas de la idee la implementare este să facem această scriere de proiecte” – Eduard Dumitrașcu, președinte Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

Iar cel mai bun exemplu în acest sens este localitatea Ciugud, campioană la accesarea de fonduri europene. În prezent, există peste 800 de inițiative de tip smart city în România, gestionate în peste 50 de orașe de comunități cum ar fi la Sibiu, Șelimbăr sau Ciugud, unde oamenii au înțeles că tehnologia reprezintă o unealtă care trebuie pusă în slujba comunităților locale.

 Reticența sistemului

Eduard Dumitrașcu a vorbit și despre personalul din administrație  de multe ori lipsit de bună voință, de reticență la digitalizare din mai multe considerente. În primul rând, folosesc același soft sau soluție ca în urmă cu 15-20 de ani, plecând de la premisa că nu au nevoie de altceva.

„Spun că ei asta au folosit, nu au nevoie de altceva, este o ruptură  chiar de comunicare în rândul aceleiași instituții, pentru că atunci când vorbim de digitalizare, dacă ne raportăm la o instituție publică ar trebui să o privim din cel puțin trei direcții – vorbim de relația instituție cetățean, apoi de ce se întâmplă intrainstituțional  și interinstituțional. Când cineva pleacă dintr-un departament este  reticent la a se conecta  la o soluție cu celelalte departamente,  apare o primă problemă”, a afirmat Dumitrașcu.

Pe de altă parte, trebuie menționat și faptul că sunt foarte multe companii din România care încearcă să țină autoritățile locale într-un sistem de prizonierat, prin tot felul de metode.

„Acestea sunt problemele de la firul ierbii, lipsă de viziune, lipsă de proiect, vorbim de o reticență a funcționarului public în multe dintre situații, nu generalizăm, dar și de lipsa de capacitate  de integrare oferită de unii dintre acești  jucători-dezvoltatori de softuri mari unii dintre ei”, a mai precizat Dumitrașcu.

Nu în ultimul rând, el a subliniat și faptul că dacă ne raportăm la societatea civilă, vorbim de lipsa  educației digitale, lumea confundă termenul cu propria capacitate de a ne juca pe Prestation, de a folosi FB sau alte aplicații.

 Gândul.ro a organizat Conferința digitală LIVE, DIGITALIZAREA ROMÂNIEI pe data de 26 aprilie, la ora 10:00, în direct online din studioul Gandul LIVE. Invitații noștri speciali au abordat  tema digitalizării în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali. Puteți urmări emisiunea pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?