O variantă indiană a noului coronavirusului a fost identificată într-un focar din județul Brașov, unde opt persoane sosite din India au fost confirmate cu Covid-19. Totuși, ar fi vorba despre o altă tulpină decât cea identificată inițial de PHE England care ar fi dus la criza din India.
Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ. Ministerul Sănătății (MS) a precizat că este vorba despre o singură persoană confirmată cu varianta indiană, care este muncitor în construcții, originar din India, care lucra în colonia Bod, iar singurul simptom este tusea. Ceilalți pacienți prezintă varianta normală de Covid-19.
Este o variantă indiană, nu tulpina principală care a provocat situația epidemiologică”, au precizat oficialii MS.
Astfel, Ministerul Sănătății a fost informat, joi, de către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) că, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor angajați în construcții din Colonia Bod, județul Brașov.
INSP a fost informat că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.
La data recoltării, 26 aprilie, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.
Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.
DSP Brașov a început de urgență o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod (fiind vorba despre forme clinice ușoare).
Scenele îngrozitoare din India, țară unde numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 a supraaglomerat spitalele și crematoriile umane, au șocat lumea.
Dar situația actuală nu este o criză doar pentru India, ci este o criză pentru întreaga lume, informează BBC.
Virusul nu respectă granițe, naționalități, nici vârsta, nici sexul, nici religia. Și ceea ce se întâmplă acum în India, din păcate, s-a întâmplat și în alte țări”, spune dr. Soumya Swaminathan, specialist al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, marți, că varianta indiană a SARS-CoV-2, despre care se crede că ar cauza criza sanitară din prezent din India, a fost detectată în „cel puțin 17 țări”.
OMS spune că varianta B.1.617, cunoscută drept varianta sau tulpina indiană, fiind descoperită pentru prima dată în această țară, a fost detectată în peste 1.200 de secvențe de genom, în „cel puțin 17 țări”, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.
Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a anunțat OMS.