Pacienții care sunt supraponderali sau suferă de obezitate, cu risc crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19

Pacienții care sunt supraponderali sau suferă de obezitate, cu risc crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19
FOTO: Shutterstock
Publicat: 30/04/2021, 09:40
Actualizat: 30/04/2021, 09:40

Un nou studiu internațional arată că pacienții care sunt supraponderali sau suferă de obezitate prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 și să aibă nevoie de suport respirator invaziv.

În urma cercetării, condusă de Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) și Universitatea din Queensland și publicată în Diabetes Care, s-a descoperit că pacienții obezi sau supraponderali prezintă un risc ridicat de a dezvolta forme mai grave de COVID-19. De asemenea, sunt mai predispuși să necesite oxigen și ventilație mecanică invazivă, comparativ cu cei cu o greutate sănătoasă.

Cercetătorul MCRI, dr. Danielle Longmore, a declarat că descoperirile, care au evidențiat relația dintre obezitate și creșterea gravității bolii COVID-19, au arătat necesitatea introducerii de urgență a unor strategii pentru a aborda factorii socio-economici complexi ai obezității și a măsurilor de politici publice, cum ar fi restricțiile privind publicitate referitoare la mâncarea de tip „junk”.

Pacienți COVID-19 care suferă de obezitate, cu risc crescut de a avea nevoie de ventilație mecanică invazivă

„Deși este puțin probabil ca luarea măsurilor pe termen scurt referitoare la obezitate să aibă un impact imediat asupra pandemiei COVID-19, aceasta va reduce probabil gravitatea bolii în viitoarele pandemii virale și va reduce riscurile de complicații, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral”, a explicat dr. Danielle Longmore.

În cadrul studiului au fost analizați pacienții SARS-CoV-2 spitalizați în 18 spitale din 11 țări, inclusiv China, America, Italia, Africa de Sud și Olanda.

Dintre cei 7244 de pacienți cu vârsta de peste 18 ani, 34,8% erau supraponderali și 30,8% erau obezi.

Pacienții COVID-19 cu obezitate prezentau un risc crescut de a avea nevoie de oxigen și aveau șanse cu 73% mai mari de a avea nevoie de ventilație mecanică invazivă. Rezultate similare au fost observate și la pacienții supraponderali. Nu s-a găsit nicio legătură între a fi supraponderal sau obez și a muri în spital din cauza COVID-19.

Ce boli cresc riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19

Bolile cardiovasculare și bolile respiratorii preexistente au fost asociate cu șanse crescute de decese în spital, dar nu cu un risc mai mare de a avea nevoie de oxigen și ventilație mecanică. Pentru pacienții cu diabet preexistent, au existat șanse crescute de a avea nevoie de suport respirator invaziv, dar nu s-a înregistrat o creștere suplimentară a riscului la cei care suferă și de obezitate și de diabet, riscul fiind același.

Bărbații au prezentat un risc crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19 și de a avea nevoie de ventilație mecanică invazivă. La cei cu vârsta peste 65 de ani, exista o șansă crescută de a avea nevoie de oxigen și rate mai mari de decese în spital.

Dr. Kirsty Short, de la Universitatea din Queensland, care a condus cercetarea, a declarat că aproape 40% din populația globală este supraponderală sau obeză.

„Obezitatea este asociată cu numeroase rezultate slabe pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de boli cardiometabolice și respiratorii și boli virale mai severe, inclusiv gripă, dengue și SARS-CoV-1”, a explicat Dr. Kirsty Short.

Dr. Short a explicat că, în timp ce rapoartele anterioare indicau că obezitatea era un factor de risc important în severitatea COVID-19, aproape toate aceste date fuseseră colectate de pe site-uri individuale și multe regiuni nu erau reprezentate. Mai mult, a existat o cantitate limitată de dovezi disponibile cu privire la efectele excesului de greutate sau obezității asupra severității COVID-19.

Supraponderalitatea sau obezitatea, factori de risc

„Având în vedere amploarea acestui studiu am demonstrat în mod concludent că supraponderalitatea sau obezitatea sunt factori de risc independenți pentru rezultate mai slabe la adulții spitalizați din cauza noului COVID-19”, a mai susținut aceasta.

Profesorul MCRI, David Burgner, care este coautor al cercetării, a declarat că datele vor ajuta la prioritizarea imunizării pentru grupurile cu risc crescut.

„Până în acest moment, Organizația Mondială a Sănătății nu a avut suficiente date de înaltă calitate pentru a include supraponderalitatea sau obezitatea ca factor de risc pentru formele grave de boală COVID-19. Studiul nostru ar trebui să ajute la luarea unor decizii informate cu privire la grupurile cu risc crescut care ar trebui vaccinate cu prioritate”, a explicat profesorul David Burgner.

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Radboud din Olanda, Universitatea din Berna din Elveția, Institutul Doherty, Universitatea din Queensland, Universitatea din Washington, Universitatea din Melbourne, Universitatea Monash și un consorțiu internațional BMI-COVID au contribuit, de asemenea, la studiu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Orezul trebuie preparat într-un anumit fel. Tehnici simple pentru o mâncare reușită
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?