O treime dintre români şi-au făcut deja planuri de călătorie pentru minivacanţa de sărbători, în timp ce 25,9% nu pleacă nicăieri, iar 40.8% sunt, deocamdată, nehotărâţi. 58.8% dintre turiştii care au ales să călătorească spun că vor merge la slujba din noaptea de Înviere în oraşele/staţiunile în care vor petrece sfârşitul de săptămână, potrivit unui studiu realizat de către platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro.
Referitor la costuri, 80% dintre românii chestionaţi au optat pentru un buget mediu de 600-800 de lei/cameră pentru întregul sejur (3 nopţi/4 zile), în timp ce numai 3,6% sunt dispuşi să cheltuie peste 1.000 de lei pentru pachetul (cazare + masă) de Paşte.
Hotelierii şi proprietarii de pensiuni s-au pregătit intens pentru Paşte, punând la bătaie numeroase oferte şi activităţi extra pentru turişti, de la promoţii last-minute, mese festive, cu o varietate de bunătăţi tradiţionale, până la excursii incluse în pachetul de cazare, se arată într-un comunicat al Travelminit.ro.
Preferințele românilor
Turismul intern începe să îşi revină încet-încet în contextul în care tot mai multe localităţi se redeschid că urmare a scăderii ratei de infectare cu SARS-CoV-2 şi a relaxării treptate a restricţiilor.
Hotelierii şi proprietarii de pensiuni şi case de vacanţă au pregătit pachete speciale pentru cele patru zile libere de care se vor bucura românii de Paşte, multe dintre oferte având incluse şi mesele festive, mai ales că 67% dintre turişti şi-au exprimat deja dorinţa de a beneficia şi de un meniu tradiţional.
Un sfert dintre respondenţii care au hotărât să călătorească de sărbători vor merge la munte, pentru a profita din plin de natură şi de vremea bună care se anunţă pentru acest weekend, în timp ce 11% se vor îndrepta către mare sau Delta Dunării. Deasemenea, Maramureşul, Bucovina şi Transilvania sunt din nou în topul destinaţiilor preferate pentru vacanţa de sărbători.
Pensiunile, la mare căutare
Nevoia românilor de a se proteja cât mai bine a generat un interes crescut pentru pensiunile şi casele de oaspeţi mai mici. Astfel, cei mai mulţi turişti au optat pentru pensiuni (64,3%) sau case private închiriate integral (12,8%), astfel încât să se bucure în tihnă de sărbători, de momentele petrecute alături de familie şi de prietenii apropiaţi.
În acest an, printre factorii cei mai importanţi în planificarea unei vacanţe de Paşte s-au numărat locaţia şi serviciile oferite de hotelieri, flexibilitatea anulării rezervarii, dar şi curăţenia şi măsurile de siguranţă luate în contextul pandemiei. La capitolul facilităţi şi servicii incluse, cei mai mulţi români au votat pentru restaurant în incinta unităţii de cazare, piscină sau ciubăr, SPA şi masaj, loc de joacă pentru copii, dar şi pentru o varietate de activităţi în aer liber (parcuri de aventură, echitaţie şi multe altele). Studiul a fost realizat în luna aprilie prin completarea unui chestionar online.