Medicul Tudor Ciuhodaru transmite printr-o postare pe Facebook un set de 10 reguli de care oamenii ar trebui să țină cont la masa pascală, în contextul în care românii sunt recunoscuți pentru mesele bogate și preparatele diverse cu ocazia diferitelor sărbători religioase.
Tudor Ciuhodaru transmite că „moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbatorile pascale”. Acesta specifică, într-o situația contrară, oamenii ar avea nevoie de serviciul de urgenţă şi „ne vom vedea în gardă chiar din prima zi”.
10 reguli pentru pentru masa pascală
- Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat dupa slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.
- Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.
- Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
- Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.
- Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
- Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice
sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.
- Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensarile pot fi grave, mergând până la comă.
- Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.
- Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburarilor respiratorii.
- Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a manca sau bea în exces.
De asemenea, medicul prezintă și simptomele la care oamenii trebuie să fie acenți dacă fac exces de mâncare sau băuturi, precum și ce efect ar putea avea acestea asupra greutății corporale.
Ce simptome nu trebuie ignorate
„Rețineți:
1. Când mergem la spital? Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult…
2. Excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbari în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, transmite Tudor Ciuhodaru.
CITEȘTE ȘI
Mesaje de Paște 2021. Urări pentru cei dragi și mesaje haioase
Lumina Sfântă se aprinde acum la Ierusalim – (VIDEO) / Va fi adusă în România de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie
Sorry, there are no polls available at the moment.