Rata de infectare cu SARS-CoV-2 calculată pentru ultimele 14 zile continuă să scadă în Capitală, astfel că a ajuns duminică la 2,62 cazuri la mia de locuitori, potrivit datelor publicate de DSP București.
De altfel, rata de incidență este în scădere continuă din data de 6 aprilie, potrivit datelor DSP, dată la care se înregistrau 6,92 cazuri la mia de locuitori.
Capitala a ieșit din scenariul roșu vineri, atunci când rata de infectare a ajuns la 2,98 la mie.
În contextul scăderii ratei de infectare, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a decis redeschiderea restaurantelor la interior, dar și a sălilor de spectacole, fără depășirea a 30% din capacitate. Măsura intră în vigoare luni, la miezul nopții.
Circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 22.00 – 5.00, cu condiția menținerii incidenței cumulate la cel mult 4 la mia de locuitori.
Această măsură rămâne valabilă pentru că, spune prefectul Alin Stoica, încă suntem în scenariul galben și există pericolulul ca lucrurile să se poată întoarce.
Magazinele pot rămâne deschise între orele 5.00 – 21.00.
Terasele, cafenelele, cinematografele și sălile de spectacole se deschid între orele 5.00 – 21.00, fără a depăși 30% din capacitatea spațiului.
Este interzisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private.
Potrivit reglementărilor legale, la scăderea incidenţei COVID-19 sub 3 la mia de locuitori pot fi deschise restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele şi cazinourile la interior la capacitatea de 30%, în intervalul orar 6.00 – 22.00.
Următorul prag de atins este de 1,5 la mia de locuitori, când relaxarea va fi mai accentuată. Atunci, spune prefectul, restaurantele, barurile și cinematografele de pot deschide la o capacitate de 50%, dar vor fi permise și concertele cu maxim 300 de persoane.
Și Raed Arafat a vorbit recent despre situația epidemiologică din România și din București subliniind că numărul de cazuri COVID-19 din România a fost redus iar în perioada de creștere nu s-a implementat măsura extremă a lockdown-ului.