Cum a ajuns prințul austriac să îl ucidă pe ursul Arthur. Președintele Agent Green: „Derogarea, clar a fost o acoperire, pentru ceva necurat”

Cum a ajuns prințul austriac să îl ucidă pe ursul Arthur. Președintele Agent Green: „Derogarea, clar a fost o acoperire, pentru ceva necurat”
Ursul Arthur avea vârsta de 17 ani și nu ieșea din habitatul natural, fiind considerat cel mai mare exemplar din România / Sursă FOTO: Agent Green
Publicat: 06/05/2021, 10:17
Actualizat: 06/05/2021, 10:18

Uciderea ursului Arthur, considerat cel mai mare din România și chiar din Uniunea Europeană, a stârnit un val de controverse la nivel național și internațional după ce organizația Agent Green a făcut public acest caz. Prințul austriac Josef-Emanuel von und zu Liechtenstein l-a împușcat din cauza unei „derogări” care fusese dată de fapt pentru un alt urs care le făcuse probleme localnicilor din localitatea Ojdula, județul Covasna.

Reprezentanții Agent Green sunt de părere că ursul Arthur este „foarte probabil” cel mai mare urs din România, punctând faptul că uciderea lui nu le-a rezolvat problema localnicilor din Ojdula.

Ursul Arthur, considerat cel mai mare exemplar din România

„Nimeni din oamenii pe care îi cunosc, fie ei vânători, biologi, ecologi, sau oameni care au avut treabă cu pădurea nu au mai văzut un exemplar atât de mare. Discuția nu este dacă era cel mai mare. Avea 593 de puncte din 600. Important este că venirea prințului în România nu a rezolvat problema reală a localnicilor din Ojdula”, a declarat președintele Agent Green la Digi24.

De asemenea, acesta a povestit cum s-a întâlnit cu localnicii după ce ursul Arthur a fost ucis în luna martie a acestui an punctând faptul că aceștia au avut probleme în continuare cu „o ursoaică cu pui, roșcată, care venea mereu”.

Derogarea de ucidere ar trebui să fie excepția, nu regula

„Trebuie să ne uităm în media, în politic, să transformăm ursul din nou în simbol național, pentru că, momentan, cred că este o problemă națională. Derogarea (n.r. pentru uciderea ursului), potrivit directivei europene, este excepția și nu regula. Se dă în cazuri extreme, când cazul a fost foarte, foarte bine documentat, și inclusiv cu probe ADN. Abia atunci trebuie mers către soluția letală”, a mai explicat Gabriel Păun.

Atacurile din Ojdula, făcute de ursoaice, nu de masculi

Se pare că problemele localnicilor au fost făcute de fapt de trei ursoaice cu pui, a mai susținut președintele Agent Green după ce a discutat cu sătenii, primarul din Ojdula și șeful asociației de vânătoare Botoș, care a organizat partida de vânătoare respectivă.

„Oricum, e o problemă aici. Că pagubele sunt din vară și plângerea, cererea de împușcare a fost din ianuarie. Deci au trecut 6 luni. Arthur putea să meargă până în Ucraina, Slovacia și înapoi, de trei ori.

Este foarte greu să scoți la lumină că un prinț a venit și a împușcat un urs mare. Se vorbea demult, dar este prima oară că am scos la lumină exact cum funcționează treaba.

Trebuie să așteptăm rezultatul anchetei, dar sincer m-am cam săturat de anchete, poate un dosar la DNA, sau mai știu eu ce. Vreau să discut față în față cu domnul ministru soluțiile pe care le putem găsi”, a mai susținut Gabriel Păun.

„Derogarea nu s-a făcut cu celeritate

Totodată, președintele Agent Green a explicat faptul că fermierul Bersan Gheorghe, cel de la care a pornit derogare, nu a putut să își citească propria scrisoare în care făcuse plângerea referitoare la atacurile unei ursoaice. În fapt, în derogare se preciza că este vorba de un exemplar din specia de urs, fără să i se specifice sexul, deși localnicii se plângeau de ursoaice, nu de masculi.

„Cred că este o problemă, pentru că arată că nu a fost specific și că derogarea nu s-a făcut cu celeritate”, a subliniat Gabriel Păun.

Totodată, specialistul a explicat că nu a fost respectată procedura prin care se acordă derogare pentru uciderea unui urs care prevede, potrivit directivelor Comisiei Europene, analizarea ADN-ului din zona în care a fost văzut ursul.

Procedura derogării nu a fost respectată

„Nu se poate așa ceva. Aici e deja o problemă de Comisia Europeană, de infrigement, pentru că ei nu ne lasă să dăm cote de prevenție. Ei acceptă derogări de la caz la caz, care sunt dovedite cu probe de ADN. În vară când s-ar presupune că Arthur a fost acolo, ar fi trebuit să lase salivă, excremente, păr, toate astea conțin ADN. Nu s-a făcut treaba asta, nu s-au luat probe de ADN”, a declarat reprezentantul Agent Green.

Prințul austriac a plătit pentru uciderea lui Arthur suma de 7.000 de euro, însă, în cpntextul în care ursul valoarea 593 de puncte, suma corectă ar fi fost de cel puțin 20.000 de euro.

„Poza cu animalul mort e una trucată”

„Am fost cu alți jurnaliști și a fost o discuție cu șeful asociației de vânătoare. După ce ne-a zis că au probleme doar cu femele de urs, noi i-am zis că a fost împușcat și un urs mascul, a spus «da, da, e adevărat, a fost împușcat ȘI un urs». Dar de fapt a fost împușcat singurul urs. «Și cât de mare era?». «Păi avea 7 ani». «Și câți bani ați luat pe el?». «7.000 de euro». Deci el nu a știut nici ce scria în actele alea. Noi știam exact despre ce era vorba.

E și aici o inconsistență. Cel care a organizat vânătoarea, ne spune 7 ani, 7.000 de euro. În realitate sunt 17 ani la vârsta animalului. În cazul ăsta, înseamnă că și poza cu animalul mort este una trucată. Ce mi s-a părut ciudat, e că și poza cu animalul mort e una trucată, că în poză se văd așa, pe fundal, niște căsuțe, ca și cum ursul a fost împușcat lângă o zonă locuită. Lucrurile nu merg așa în pădure, mai ales că Arthur nu venea lângă sat, decât dacă-i punea-i un cal mort acolo”, a explicat Gabriel Păun.

Cum a ajuns prințul austriac să îl ucidă pe ursul Arthur. Președintele Agent Green: „Derogarea, clar a fost o acoperire, pentru ceva necurat”
Ursul Arthur a fost ucis în luna martie a acestui an de către prințul austriac, considerat vânător de trofee / Sursă FOTO: Agent Green

Acesta a susținut că se practică astfel de tactici în car eursul este omorât într-o anumită zonă apoi este transportat lângă o zonă locuită unde i se fac poze.

„Derogarea, clar a fost o acoperire, pentru ceva necurat”

„Dacă au alte dovezi, să ne demonstreze arătând filmul cum l-au împușcat pe Arthur și cum și unde l-au adus din pădure. Noi suspectăm că nu s-a respectat derogarea. Scurt și la obiect. Derogarea, clar a fost o acoperire, pentru ceva necurat în cazul ăsta. Asta e suspiciunea. În spate nu e o documentație care să o susțină. Nu poți să dai o derogare pentru ce s-a întâmplat vara trecută, șase luni mai târziu. Aici, deja lucrurile sunt suspecte. Sunt multe lucruri care necesită explicații”, a subliniat specialistul.

Totodată, acesta a reiterat că în cazul uciderii ursului Arthur este vorba de braconaj întrucât o ursoaică mai mică este greu de confundat cu un urs de două ori mai mare decât ea.

Prințul austriac, acuzat de braconaj: „Nu prea poți să confunzi o ursoaică mai mică, cu un urs de două ori cât ea”

Ursul împușcat greșit este braconaj. Nu prea poți să confunzi o ursoaică mai mică, cu un urs de două ori cât ea. Un om care a mai vânat, împreună cu asociația de vânătoare, când are în bătaia puștii un animal gigantic, nu cred că mai încape îndoială că era un mascul dominant. Era un exemplar senzațional în țara asta. Nu poți să-i știi pe toți, dar cu siguranță eu așa ceva nu am mai văzut, și mulți nu au mai văzut un urs atât de mare”, a explicat președintele Agent Green, Gabriel Păun.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a susținut că în acest moment sunt în curs două anchete și că nu vrea să se antepronunțe în cazul ursului ucis de un prinț din Austria. Acesta a explicat că în situația în care se demonstrează că a fost încălcată legea, sancțiunea este de 30.000 de euro și se verifică dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...