Sociologul Gelu Duminică a explicat la Gândul Live, că în România există un sentiment puternic de negare a manelelor, deși în realitate lucrurile stau diferit, dovadă fiind vizualizările și melodiile din acest stil muzical, care domină platformele de muzică.
Sociologul a vorbit și despre „cultul dușmanului”, prezent în spațiul românesc încă de pe vremea baladei Miorița și a literaturii de secol 18 sau 19.
Gelu Duminică a decodificat și mâhnirea românilor față de uciderea ursului Arthur, ucis de prințul Emanuel.
„Înainte de statul român, suntem noi. Mi se pare că mulți dintre noi suntem farisei. Spunem că nu ne plac manelele, însă 8 din 10 melodii din trendingul de pe YouTube sunt manele.
Trebuie să ne hotărâm, ori ne plac ori nu ne plac. Nu ne place corupția, dar dăm șpagă. Nu ne place gunoiul, dar îl aruncăm pe stradă.
Este vorba și despre dubla măsură. Spunem una și facem alta. Trebuie să ne schimbăm comportamentul. Să facem ceea ce spunem că facem. Să cultivăm puterea exemplului. Dacă vorbim despre femei, dacă eu îmi bat nevasta acasă, nu pot să îi spun copilului meu că nu e bine să își bată nevasta. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi”, a explicat Gelu Duminică.
„Noi am crescut cu acest cult al dușmanului. Asta a pornit de la Miorița. În toată literatura, în folclorul vechi, cultul dușmanului era acolo. La fel și cultul gagicii și al preacurviei. Versurile de secol 18 și 19 nu se puteau da acum, asta este moștenirea”, a mai explicat sociologul Gelu Duminică.
„Pe noi nu ne-a enervat foarte tare că acel urs a fost împușcat, ci că >. Dacă îl împușca un român, lucrurile erau ok”, a spus Gelu Duminică.