Matei Păun, partener Black Sea Fund, le recomandă antreprenorilor care au nevoie de finanțare să nu mai piardă timpul să încerce cosmetizarea afacerii. Este de preferat ca businessul să fie văzut așa cum este la momentul respectiv, să fie identificate problemele împreună și apoi să se stabilească un plan pe termen mediu și scurt de rezolvare a lor.
Invitații emisiunii GÂNDUL FINANCIAR au explicat pentru antreprenorii în căutare de surse de finanțare, fie că vorbim de fonduri de investiții sau de grupuri de îngeri investitori, care sunt criteriile de selecție care au un rol primordial în alegerea viitorilor parteneri de afaceri, dar și ce presupun mecanismele de finanțare.
Trăim într-o lume dinamică, preferăm să vedem business-ul așa cum este și să cădem de acord împreună cu antreprenorul pe anumite condiții, ținte, care vizează “curățarea” companiilor, în situații în care să zicem nu toate salariile sunt plătite așa cum ar trebui sau sunt probleme de natură fiscală sau reglementară, le identificăm împreună, punem la bătaie un plan pe termen scurt și mediu prin care țintim rezolvarea lor și astfel nu mai pierdem timpul” – Matei Păun, fondator Black Sea Fund.
Bineînțeles, se face evaluarea firmei, se discută aspectele contractuale, pentru că până la urmă este vorba de o relație pe termen lung, care trebuie ancorată în niște baze legale, iar lucrurile trebuie clar definite. Pe scurt, tot ceea ce este necesar pentru a identifica punctele forte și, de ce nu, problemele companiei respective sau mai simplu spus riscurile.
“Este vorba de a găsi o abordare, o metodologie obiectivă prin care să ajungem la o situație faptică, de compromis eventual, iar acest lucru este ancorat în două aspecte. Pe de o parte, valoarea business-ului în momentul de față (determinată printr-o sumedenie de abordări, analize, dar ca bază avem valoarea actuală) și apoi necesitățile lui, adică cu câți bani venim pentru a facilita succesul ulterior. Nu este neapărat foarte complicat dacă privim lucrurile astfel”, a afirmat Matei Păun.
Acum, de exemplu, pe lista scurtă de finanțări a Black Sea Fund se află o companie de mobilitate urbană sau un jucător pe piața de produse de divertisment.
Cât de mult contează să ai consultanți buni
Fondatorul Black Sea Fund îi sfătuiește pe antreprenorii care intră în discuții pentru obținerea de finanțare să încerce să își găsească o echipă bună de consultanți, chiar dacă nu este așa de simplu. Vor fi de mare ajutor atât pentru ei, cât și pentru finanțatori, după cum chiar ei aceștia din urmă recunosc.
“Trebuie să fie bine sfătuiți, eu le recomand să își caute consultanți pe partea de finanțare și pe cea legală cu experiență în domeniu. Într-adevăr, sunt foarte puțini buni cu o experiență reală, dar sunt foarte valoroși și efectiv noi preferăm să avem discuții cu antreprenori care și-au luat o echipă bună de consultanți, fiindcă aceasta ne ușurează nouă finanțarea și fluidizează întregul proces”, a precizat Matei Păun.
Iar pentru antreprenorii care se gândesc cumva că ar fi bine să ia o pauză din viață și se focuseze pe perfecționarea afacerii, Matei Păun le transmite că aceasta nu este o soluție, în niciun caz.
“Cred că putem să abordăm lucrurile în paralel și aș sfătui antreprenorii să nu se blocheze neapărat la acest lucru, clar vom identifica problemele, vom discuta și vom găsi soluții împreună pentru a le rezolva, dar n-o privesc ca o condiție”, a mai adăugat Matei Păun.
Cine este Black Sea Fund
Black Sea Fund I este un fond de private equity înființat în decembrie 2018, care are ca scop implementarea de investiții în intreprinderile mici și mijlocii românești. Fondul are la dispoziție un capital de cel puțin 43 milioane euro, principalul investitor fiind Fondul European de Investiții, cu resurse din Programul Operațional Regional co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Investițiile fondului se derulează sub forma de achiziții directe de pachete de acțiuni minoritare (peste 25%) sau majoritare în compania țintă, fondul vizând în general investiții de peste 4 milioane euro în fiecare proiect.
Black Sea Fund a fost constituit la inițiativa a patru parteneri români, cu o experiență de circa 20 ani fiecare în sectorul financiar din România și pe piețele internaționale. Este vorba de Matei Păun, Arin Ion, Cornel Fumea și Adrian Vasile. Aceștia au experiență în domenii precum private equity și administrarea activelor, activități în domeniul investițiilor/achizițiilor, precum și management financiar.