Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a vorbit, în ediția de vineri a emisiunii Gândul Live, despre procesul de vaccinare din România, oferind câteva argumente în sprijinul imunizării.
Potrivit Ioanei Stăncel, teoriile conspiraționiste legate de vaccinare au apărut și pe fondul lipsei de educație medicală cu care a avut de-a face România în anii de după Revoluție.
„Sfatul meu este să se vaccineze toți cei care au indicație de vaccinare, respectiv cei care nu au contraindicație și nu s-au vaccinat. Că să mergem la concert, întâi ne vaccinăm, pentru că s-ar putea ca după concert să fim atât de bolnavi noi sau cei dragi, încât să nu mai putem merge altă dată la alte concerte. Pentru a începe să mergem la concerte și nu la unul singur, le recomand tuturor să se vaccineze”, a spus Ioana Stăncel, la Gândul Live.
„Cred că această abordare excesiv precaută, ca să o numesc într-un mod diplomatic, are două fundamente. În primul rând, lipsa de educație în sănătatea publică. Nimeni nu explică de ce ne vaccinăm împotriva TBC sau împotriva hepatitei. Foarte mulți părinți le fac vaccinul copiilor pentru că așa este schema de vaccinare, însă explicațiile lipsesc. În al doilea rând, într-adevăr, această reticență excesivă este generată de aceste teorii conspiraționiste, unele propagate chiar de personal cu studii medicale, ceea ce este foarte grav”, a explicat expertul.
„Cred că drepturile fundamentale, cetățenești, fizice, nu sunt afectate prin utilizarea unui dispozitiv medical care este rezultatul unui proces dezvoltat și validat științific de autoritățile de reglementare. Nu cred că sunt afectate niciun fel de drepturi, din contră, fiecare are opțiunea de a participa la acest proces de imunizare, cu atât mai mult cu cât statul investește foarte multe resurse pe care nu le plătesc beneficiarii, ci statul. Nu toate țările au campanii de vaccinare gratuite. Mai mult decât atât, cred că drepturile noastre încetează acolo unde încep și alte drepturi ale comunității”, a mai spus Ioana Stăncel.