Suspendarea brevetelor pentru vaccinurile antiCovid nu mai este doar o idee vânturată prin presă. După ce Joe Biden a pledat pentru asta, și Uniunea Europeană anunță că este gata să discute despre așa ceva. „Dacă vor fi propuneri concrete”, a ținut, totuși, să precizeze preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat la Porto, în Portugalia, cu ocazia reuniunii informale a şefilor de stat și/sau de guvern din UE.
Deocamdată, la nivel înalt, doar Washingtonul a preconizat că va trece la suspendarea brevetelor pentru vaccinurile antiCovid. Poziția Uniunii Europene era așteptată de americani, înainte să se ia o decizie finală.
„În ceea ce priveşte problema proprietăţii intelectuale, nu credem că pe termen scurt aceasta poate fi o soluţie magică. Însă, considerăm că trebuie să fim pregătiţi să dezbatem acest subiect imediat ce propuneri concrete vor fi puse pe masă”, a declarat preşedintele Consiliului European.
Vineri, 7 mai, liderii europeni şi-au exprimat scepticismul faţă de propunerea SUA ce vizează să accelereze distribuirea de vaccinuri pe plan global. Ei suspectează faptul că suspendarea brevetelor constituie o lovitură de imagine dată de americani. Laboratoarele farmaceutice se opun cu fermitate unei asemenea decizii, care ar permite tuturor ţărilor să acceadă la secrete de producţie. Poziția UE rămâne aceea că producţia şi exportul de vaccinuri de la fabricile existente sunt cel mai bun mijloc pentru a răspunde rapid cererii mondiale.
„Credem că trebuie încurajaţi toţi partenerii noştri să faciliteze exporturile, pentru a face în aşa fel încât să existe cât mai multe doze care să poată fi mobilizate peste tot în lume”, a spus Charles Michel. Aluzia sa este la Marea Britanie și SUA, state care au ales să-şi rezerve producţia populaţiilor lor.
America a anunțat săptămâna trecută că se declară în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile antiCovid. Este un gest major venit într-un moment în care ţările sărace duc o gravă lipsă de doze de imunizare.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat „decizia istorică” a Statelor Unite, de a sprijini ridicarea temporară a brevetelor pentru vaccinuri. În opinia unora, această măsură ar permite să se pună capăt penuriei.