Tanczos Barna, despre uciderea ursului Arthur: „Echipele de control au finalizat verificările, vom face unele modificări în regulamente. Ursul nu era cel mai mare din România” | VIDEO

Publicat: 11/05/2021, 16:58
Actualizat: 11/05/2021, 17:59

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre cazul uciderii ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein la Ojdula, Covasna.

Barna spune că echipele de control au finalizat verificările în acest caz. Au fost efectuate controale de către Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Protecție a Mediului și Garda Forestieră. Principalele concluzii care se desprind ar fi că o asociație a cerut autorităților trei recoltări de urși, dintre care doar una a fost aprobată, spune ministrul.

Ordinul de derogare permite împușcarea a doar 140 de urși

Ministrul Mediului a precizat că, din 2017 încoace, ursul se vânează doar în baza unui ordin de derogare care permite împușcarea a 140 de urși. După ce aceștia sunt vânați, dacă e cazul, adică atunci când animalele sălbatice fac pagube, se mai poate emite un ordin.

„În acest dosar aprobat există procese verbale de daune, dar și o solicitare ulterioară cu privire la pagube cauzate de urs în 2021. Dosarul a fost aprobat și s-a solicitat autorizație ulterior. Din rezultatele pe care le avem în momentul de față și care, datorită faptului că toate rapoartele au fost cerute de Procuratură și de DNA, pot fi prezentate doar sumar și nu pot fi publice pentru că fac parte dintr-o procedură de urmărire penală. Ele vor fi trimise la Parchet și la DNA. Din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea unui exemplar de urs brun în baza ordinului care a aprobat cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării emise de Minister”, a spus Tanczos Barna.

El a mai spus că una dintre constatările echipelor de control se referă la perioada în care se face monitorizarea, după emiterea acordului și până la momentul recoltării. Până acum exista posibilitatea ca ulterior emiterii acordului de recoltare să se aștepte un moment oportun pentru extragerea urșilor. Pentru a elimina posibilitatea, ministrul spune că a decis ca toate ordinele să prevadă o perioadă de 15 zile.

Tanczos Barna: Nu vor mai putea interveni alte persoane decât personalul tehnic de specialitate în cazul urșilor care fac probleme

Mai mult, ministrul spune că a decis să nu permită, în cazul extragerii exemplarelor care produc probleme, altor persoane decât personalul tehnic de specialitate să intervină. Între momentul în care se emite ordinul de împușcare a ursului și momentul în care acesta este, efectiv, vânat, există o perioadă în care animalul este monitorizat. Scopul este acela de a vedea daca, într-adevăr, ursul cauzează pagube, a declarat Barna.

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la emiterea acordului de derogare. Timp de 3 săptămâni s-a făcut monitorizare și, conform documentelor din dosar, seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate”, a mai spus ministrul.

Acesta a adăugat că dorește o colaborare cu asociațiile care au monitorizat fauna din zonă.

”Va fi puțin greu pentru că pozele de la recoltare sunt din martie, de la ieșirea din iarnă, iar cele care au fost prezentate cu ursul Arthur sunt din alte perioade din an”, a precizat Tanczos Barna.

Prințul austriac a avut autorizație

Ministrul a mai spus că prințul a avut autorizație din partea autorităților și a adăugat că Ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur.

Oficialul a mai adăugat că ursul nu a fost împușcat în pădure, ci la 200-300 de metri de localitate, astfel că este greu de vorbit de împușcarea ursului greșit, în contextul în care acesta venea peste oameni.

Ministrul mai spune că și-ar dori ca trofeul să rămână în țară și a adăugat că, din informațiile pe care le deține, ursul împușcat de prinț nu ar fi cel mai mare din România.

Potrivit acestuia, ursul lovit de masină și care a agonizat pe marginea drumului în noiembrie 2019 avea 620 de puncte, în vreme ce ursul împușcat lângă Ojdula de prințul din Liechtenstein avea 582 de puncte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia