Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a vorbit marți, la GÂNDUL LIVE, despre actuala situație economică a României
El a vorbit și despre relația cetățenilor români cu instituțiile statului.
În acest context, Emma Zeicescu a dat ca exemplu faptul că unui cetățean obișnuit i se pune poprire în cazul în care uită să plătească unele dări către stat, în timp ce în cazul „băieților deștepți” nu se aplică aceleași măsuri.
În replică, ministrul Claudiu Năsui a atras atenția că instituțiile de stat au cele mai mari datorii la buget.
„Dacă vă uitați la cine sunt rău platnicii statului român, este tot statul român, sunt tot companii de stat. Și asta se leagă tot de transparență. Haideți să știm de toate lucrurile acestea, pentru că în momentul în care dai jos cortina și se vede că decorul e doar o butaforie și în spate e dezastru, măcar putem începe să rezolvăm. Dacă nu știm adevărul și spunem tot timpul acel faimos «avem de toate», asta sufocă”, a spus Claudiu Năsui.
Ministrul spune că sarcinile administrative și birocratice trebuie reduse cât mai mult pentru companiile mici și că actuala coaliție a reușit o serie de progrese în această direcție, prin pachetul de debirocratizare și transparentizare, inclusiv eliminarea pentru microîntreprinderi a declarațiilor contabile semestriale.
„Trebuie să existe o birocrație corelată cu talia firmei. Când ești mic, să te lase statul în pace să crești, trebuie să avem acei muguri din care să crească întreprinderi, IMM-uri și poate o parte să crească și mai mult și să ajungă întreprinderi extraordinare, cum e UIPath. UIPath nu a fost parte din nicio strategie națională de dezvoltare a unei companii de automatică, nu a fost o subvenție sau o schemă de ajutor de stat sau ceva de genul ăsta. A fost viziune, muncă, talent antreprenorial. Și acest lucru există în România. Dar totul e ca statul român să nu le omoare din fașă, să le lase să apară, să crească mai departe”, a mai declarat ministrul la GÂNDUL LIVE.