În plină campanie de vaccinare, mulți români se întreabă dacă se poate schimba serul pentru rapel. Dorind să vină în ajutorul celor care caută astfel de răspunsuri, secretarul de stat Andrei Baciu a explicat în ce constă o astfel de procedură.
În principiu, rapelul se poate face cu un alt tip de vaccin doar dacă „intervine o eroare medicală”. Iar când vorbește despre eroare medicală, Andrei Baciu are în vedere „un gest intenționat, voluntar”.
„Nu există niciun fel de recomandare în acest sens, medicală, științifică. Nu există niciun fel de practică la nivel global în acest sens. Pe cale de consecință, nu poți face acest demers. Te-ai vaccinat cu o singură doză și să intervină situația în care să îți alegi o a doua doză… Nu câștigi nimic în plus dacă de vaccinezi cu o altă doză de vaccin și nici nu câștigi prin eliminarea unor eventuale neplăceri ipotetice”, spune Andrei Baciu într-o intervenție la Antena 3.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății reamintește că „rezultatele scontate în urma imunizării, avantajele și motivul pentru care ne vaccinăm este de a dobândi imunitate. Dobândim imunitate dacă folosim și utilizăm vaccinul în felul în care a fost el recomandat a fi utilizat”.
„Nu este posibil la nivel de alegere să poți schimba vaccinul pentru că nu este o chestiune medical recomandată. Nu e o necesitate. Și, în plus, nu există niciun motiv pentru care să renunțăm la administrarea celei de-a doua doze, la efectuarea rapelului”, mai zice Andrei Baciu.
Referitor la cazurile apărute în urma vaccinării cu serul AstraZeneca, acestea sunt izolate, afirmă secretarul de stat. Andrei Baciu arată că toată situația „a fost elucidată și, practic, orice fel de semn de întrebare și orice fel de dubiu a fost spulberat ca urmare a analizei experților din cadrul Agenției Europene a Medicamentului”.