Invitat în emisiunea Gândul Live, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre liberalizarea pieței energiei, revizia Centralei Nucleare de la Cernavodă, respectiv viitorul minelor românești.
Ministrul a spus că este optimist în privința menținerii prețurilor din energie la standarde accetabile. Acesta a subliniat că pentru a putea opri creșterea prețului trebuie să existe o concurență reală în piață.
„Lucrurile sunt în mișcare. Eu aștept să văd pe 30 iunie câți consumatori casnici au optat pentru piața de energie concurențială. Nu ne mai putem întoarce la prețurile reglementate. S-a făcut odată în 2018 această greșeală și în loc de a face liberalizarea în 2019, așa cum era planificat, s-au pierdut doi ani de zile. Costul certificatului cu Co2, de la 23 de euro anul trecut a ajuns la 54 de euro. Pentru a putea opri creșterea prețului trebuie să existe o concurență reală în piață, de aceea îndemn cât mai mulți români să iasă în piața concurențială. Dacă nu ieșim din acest cerc, furnizorii vor trece către prețurile cele mai mari și prețurile nu vor scădea. Mă aștept ca anul acesta prețurile să se stabilizeze într-o limită rezonabilă” a spus ministrul.
„Oamenii să aibă încredere în sistemul energetic național. Nu vom avea probleme cu alimentarea cu energie electrică. Unitatea doi de la Cernavodă a intrat într-o revizie periodică anuală anunțată de foarte mult timp. Nu este cazul să avem lucruri alarmante în piață”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ministrul a vorbit și despre soarta minerilor care vor fi disponibilizați, spunând că există fonduri pentru recalificarea sau susținerea acestora.
„Aici este o problema de care trebuie să avem grijă. Mai avem niște fonduri europene exact pentru aceste zone, prin Fondul de Tranziție Justă, unde întră Valea Jiului. Trebuie să stimulăm investitorii. Forța de muncă trebuie preluată. Investitorii vin în zonele care oferă locuri de muncă, utilități, și anumite bonificații pentru investiții. La Complexul Energetic Hunedoara, în acest moment, sunt 4000 de salariați. La mina Crucea sunt până în 300 de oameni, iar Complexul energetic Oltenia are alt regim, acesta este într-un program de restructurare în negociere cu Comisia Europeană și are un plan de disponibilizări separat pe care compania și-l plătește din fonduri proprii, statul suportând acele venituri de completare de 24 de luni. Totul este în derulare. Doar două mine din patru de acolo vor mai putea merge până în 2024, urmând ca încă două, care sunt singurele mine de huilă rămase, să fie închise în 2030, făcând ecologizarea finală în 2032”, a spus ministrul.