Tânărul antreprenor român care a inventat ochelarii digitali pentru nevăzători, finalist la Global Business Hall of Fame

Tânărul antreprenor român care a inventat ochelarii digitali pentru nevăzători, finalist la Global Business Hall of Fame
Cornel Amariei, CEO .lumen
Publicat: 17/05/2021, 11:10
Actualizat: 17/05/2021, 11:36

Românul Cornel Amariei, fondator al companiei .lumen, este unul dintre cei cinci finaliști ai programului Global Business Hall of Fame by JA Wordlwide. Numit recent de Forbes drept unul dintre cei mai influenți europeni sub 30 de ani și unul dintre „10 tineri remarcabili ai lumii”, tânărul antreprenor a inventat ochelarii digitali care înlocuiesc câinii însoțitori pentru persoane cu deficiențe de vedere.

Sunt doar doar 20.000 de câini-ghid pentru cele 40 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere din lume, se arată în prezentarea de pe pagina Global Business Hall of Fame, iar invenția lui Cornel Amariei le va reda, în mare măsură, libertatea de mișcare.

Cornel Amariei se numără printre cei 5 finalişti la secţiunea pentru inventatori din 2021 a concursului Global Business Hall of Fame.

Programul Global Business Hall of Fame, care are loc din 1976, prezintă antreprenori și lideri de top din întreaga lume care pot, prin activitățile lor, să ne schimbe viețile.

„Cornel Amariei, un absolvent al JA, provine din București, România. În urmă cu cinci ani, a fost manager de inovații la Continental Automotive Systems din Bremen, Germania, unul dintre cei mai mari producători de electronice auto din lume, unde a dezvoltat peste 20 de inovații. A primit Premiul pentru inovare și tehnologie 2016 de la Aspen Institute, un premiu sponsorizat și prezentat de ExxonMobil România. Din 2020, el a fost dedicat noii sale companii, .lumen”, scrie în prezentarea tânărului antreprenor român pe pagina web a Global Business Hall of Fame.

Doar 20.000 de câini călăuzitori pentru cele 40 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere din întreaga lume

Câinii însoțitori oferă îngrijire de neegalat persoanelor cu deficiențe de vedere, dar, din cauza dificultății de creștere și de formare a puilor, doar 20.000 de câini călăuzitori deservesc cei 40 de milioane de persoane cu deficianțe de vedere care au nevoie de asistență, se arată în prezentarea de pe pagina Global Business Hall of Fame. Compania înființată de Cornel Amariei, .lumen – un startup de cercetare care folosește cele mai avansate tehnologii în AI, robotică și neuroștiințe – a construit o soluție de ochelari inteligenți care utilizează un scanner 3-D și trimite semnale electrice către creier pentru a conceptualiza forma obiectelor și a transmite percepția dimensiunilor acestora. Dispozitivul imită beneficiile unui câine ghid, oferind persoanelor cu deficiențe de vedere până la 30% din înțelegerea vizuală a unei persoane fără deficiențe. .lumen permite indivizilor să măsoare distanțele, cum ar fi cât de departe sunt mobilierul și alte obiecte, ceea ce poate permite, de asemenea, utilizatorilor cu deficiențe de vedere să conducă o mașină.

 .lumen a strâns peste 1 milion de euro în finanțare până la începutul anului 2020

Până la începutul anului 2020, .lumen a strâns peste 1 milion de euro în finanțare, cu o echipă de peste 30 de profesori, medici și ingineri. Produsul va începe producția în a doua jumătate a anului 2021, iar până în 2022 este de așteptat ca numărul ochelarilor .lumen să depășească numărul câinilor îndrumători în funcțiune.

Compania Ascendis, lider al pieței de training din Europa de Est, a anunțat în aprilie intrarea în acționariatul startup-ului românesc .lumen, companie care concepe, dezvoltă și produce sisteme de asistență pentru nevăzători. Prețul unei perechi de ochelari .lumen este de 4.999 de euro, însă compania intenționează să îi facă accesibili vizând sistemele de finanțare publice care le permit persoanelor cu dizabilități să beneficieze de tehnologii de asistență gratuit ori cu subvenții.

Ochelarii înţeleg contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect şi cum se mişcă. De asemenea, aceştia procesează şi stochează informaţiile intern şi calculează modul în care utilizatorul poate interacţiona cu lumea din punct de vedere contextual. Nu în ultimul rând, ochelarii transferă informaţiile relevante, folosind indicaţii haptice şi auditive.

Cornel Amariei, numit recent de Forbes drept unul dintre cei mai influenți europeni sub 30 de ani

Tânărul de 27 de ani a crescut într-o familie în care ambii părinţi au un handicap locomotor, iar sora sa are paralizie cerebrală. Astfel a ajuns să înţeleagă nevoile pe care le au bolnavii şi să îşi dea seama de impactul pe care îl au dizabilităţile asupra oamenilor.

Cornel este condus de principiile de bază ale JA – să fie un inovator și un antreprenor cu conștiință socială. El a fondat primul club românesc de robotică de liceu, ajutând echipa să câștige peste 70 de premii internaționale și a intrat în competiția Compania anului JA România timp de doi ani consecutivi, reprezentând România în competiția Compania anului JA Europe.

Cornel a fost numit recent de Forbes drept unul dintre cei mai influenți europeni sub 30 de ani și unul dintre „10 tineri remarcabili ai lumii” de către JCI.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil a fost aruncat în stradă din cel mai luxos hotel din „Las Vegasul...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Ion Țiriac: „Candidez la președinția României”. Misterul afișelor care au împânzit Bucureștiul
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua escrocherie de pe WhatsApp. Banii utilizatorilor, în mare pericol
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu