Monica Cîrstoiu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB), vorbește într-un interviu pentru GÂNDUL.RO despre studiul pe care medicii din echipa de neonatologie l-au făcut pentru a afla care sunt efectele virusului COVID-19 pe parcursul sarcinii asupra titrului de anticorpi protectivi ai copilului.
”Ținând cont de contextul epidemiologic actual, ne-am gândit ca în cadrul Spitalului Universitar să desfășurăm un studiu referitor la efectele pe care le are infecția cu SARS-COV-2 atât asupra mamei, cât și asupra copilului. Știm că starea de sănătate a mamei se reflectă întru totul în starea de sănătate a nou-născutului”, a spus medicul Monica Cîrstoiu.
În contextul epidemiologic al anului 2020, au fost peste 2.000 de nașteri la SUUB, 1,2% dintre acestea fiind paciente cu COVID-19.
”De ce inițial a fost un număr atât de mic? Pentru că odată diagnosticate prin PCR, dacă acestea nu se aflau în travaliu, mamele erau trimise către o maternitate strict dedicată infecției SARS-COV-2”, a explicat medicul.
Începând din decembrie 2020, Spitalul Universitar de Urgență București a primit avizul pentru a trata atât paciente confirmate cu infecție cu SARS-CoV-2, pe circuitul separat din zona roșie, cât și paciente negative, cu circuit pe zona verde.
Nașterea prematură reprezintă o problemă de sănătate publică în România, care are incidența cea mai mare a morbidității infantile. În anul 2020, au fost 14% nașteri premature și peste 13% dismaturi, copii născuți la termen, dar cu greutate mică.
De la începutul anului 2021, la Spitalul Universitar s-au înregistrat peste 785 de nașteri, 4% dintre mame fiind infectate cu coronavirus.
Ne-am gândit să evaluăm, pe baza aparaturii pe care o deține Spitalul Universitar, obținut tot prin proiecte europene, să vedem care este statusul de anticorpi anticoronavirus de faza acută și fază cronică la mamă și, de asemenea, la nou-născut. Am studiat și am văzut trecerea de anticorpi de la mamă la nou-născut în condițiile în care aceasta a evoluat cu o infecție pe parcursul sarcinii sau în condițiile în care era infecție acută chiar în momentul nașterii, în acele 14 zile de la detectarea virusului, spune medicul Monica Cîrstoiu.
Medicul a explicat că acești anticorpi în rândul femeilor însărcinate sunt importanți pentru a vedea dacă mama este imunizată – în condițiile în care pe parcursul sarcinii a fost infectată și automat este protejată -, dar și pentru a vedea dacă nou-născutul este protejat.
„Dacă mama a avut infecție cu coronavirus pe parcursul sarcinii, clar există un titru protectiv atât la ea, cât și și la copil. De asemenea, pornind de la aceste date și de la încurajarea femeilor de a se vaccina informate, în cunoștință de cauză, am constatat că și trecerea de anticorpi de tip spike de la mamă la nou-născut a existat în condițiile în care femeile au fost vaccinate pe parcursul sarcinii, ceea ce este un lucru extrem de important. Toate aceste date, ne-am gândit să le corelăm și să le studiem pentru a vedea dacă nou-născutul are protecție față de infecție în condițiile în care mama a fost vaccinată și dacă mama pe parcursul sarcinii a trecut prin boală”, a mai spus medicul.