Grupul farmaceutic Sanofi & Glaxo Smith Kline a dezvoltat un nou vaccin anti-COVID, după eșecul primului ser. Testele clinice din faza a doua au arătat că vaccinul a generat un răspuns imun solid, având o eficacitate de 95 până la 100%. Acest nou ser ar putea fi lansat până la finalul acestui an.
Vaccinul experimental anti-Covid-19 Sanofi-GSK a dus la producerea de concentrații mari de anticorpi neutralizanți la adulți, la niveluri comparabile cu cele observate la persoanele care s-au recuperat după infectarea cu noul coronavirus.
În plus, la participanții care fuseseră infectați anterior cu Covid-19, o singură doză de vaccin a produs concentrații ridicate de anticorpi.
Faza a treia a testelor clinice va începe în următoarele săptămâni și va implica peste 35.000 de persoane, cu speranța că vaccinul va fi aprobat până în trimestrul patru.
Vaccinul anti COVID Sanofi-GSK se administrează la 21 de zile și se bazează pe proteine recombinate.
După mai multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze, mulți se întreabă de trebuie să se imunizeze dacă există acest risc post-vaccinare.
„Dacă vaccinurile nu anulează total șansele de a face Covid-19, de ce să te mai vaccinezi?”, a fost întrebarea adresată experților. Aceștia susțin că nu este aceasta abordarea corectă, deoarece „niciun vaccin sau medicament nu funcționează în 100% dintre cazuri”, scrie Bloomberg.
Astfel, potrivit experților, vestea bună că cele mai eficiente vaccinuri contra Covid-19 se apropie destul de mult de această valoare maximă. Așa cum arată și studiile, serurile Pfizer și Moderna sunt 97% eficiente împotriva bolii cu simptome, 86% împotriva cazurilor asimptomatice și 94% contra spitalizării.
Tom Clark, șeful unei unități de evaluare a vaccinurilor contra Covid de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, a precizat că acestea sunt „genul de procentaje pe care ți le dorești dacă vrei să pui capăt unei pandemii”.
„La acest moment, nu pare că variantele de coronavirus sunt cele care generează îmbolnăvirile de Covid-19 la cei vaccinați, dar cercetările sunt la început”, a mai spus expertul CDC, Tom Clark.