(P) Cum să-ți protejezi ficatul

(P) Cum să-ți protejezi ficatul
Cum să îți protejezi ficatul
Publicat: 18/05/2021, 18:32

Ficatul este un organ vital, cu o contribuţie semnificativă în buna funcţionare a metabolismului şi a sistemului imunitar. Se apreciază, însă, că numărul total al funcţiilor sale se apropie de 500. Îndeplinind roluri atât de variate şi de numeroase în organism, nu este de mirare că menţinerea sănătăţii ficatului este absolut esenţială pentru creșterea calității vieții.

Ficatul este o adevărată „uzină”. Acesta are o activitate intensă 24/7: „aparatura” sa complexă filtrând toate substanţele care ajung în organism, neutralizând astfel toate toxinele, combătând infecţiile și reglând nivelul hormonal. Organul, extrem de activ, are şi o capacitate incredibilă de regenerare, celulele hepatice (hepatocitele) fiind capabile să se refacă în urma afecţiunilor sau leziunilor pe termen scurt.

Cele mai întâlnite afecțiuni ale ficatului poartă denumirea generică de hepatite și sunt determinate, de obicei, de:

  • consumul mare de alcool;
  • virusurile hepatice;
  • încărcarea cu grăsimi a ficatului;
  • efectul toxic al unor medicamente.

1.        Hepatita de tip C

Hepatita C este una dintre cele mai cunoscute și răspândite afecțiuni ale ficatului, fiind provocată de virusul hepatic C (VHC). Aceasta afectează funcțiile organului, iar netratată corespunzător poate cauza chiar și ciroză hepatică sau cancer.

2.       Ficatul gras

Steatoza hepatică este o altă boală ficatului provocată de ficatul gras. Afecțiunea se caracterizează prin formarea unor depozite de grăsimi la nivelul organului.

3.      Insuficiența hepatică

Insuficiența hepatică este afecțiunea determinată de incapacitatea ficatului de a-și îndeplini funcțiile. Primele semne apar abia atunci când peste 80% din celulele ficatului nu mai sunt funcționale.

4.      Ciroza hepatică

Ciroza hepatică este o boală severă a ficatului. Ea este caracterizată prin aspectul cicatrizat apărut de-a lungul timpului pe organ, din cauza unor agenți agresivi cum ar fi virusurile, medicamentele sau băuturile alcoolice.

Cum protejăm ficatul ca să nu ajungă în aceste stadii?

Așa cum spuneam, problemele de sănătate ale ficatului apar atunci când acesta este atacat de toxine de-a lungul unor perioade lungi, situaţie în care riscă să se îmbolnăvească, dezechilibrând întregul organism. Tocmai de aceea este atât de importantă protejarea sa, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, din care să nu lipsească o serie de aliaţi preţioşi, precum anumite alimente și suplimente.

Ficatul poate fi protejat dacă există un consum ridicat de alimente precum carnea slabă, lactatele cu un conținut scăzut de grăsime, peștele sau legumele, precum anghinarea.  Despre cea din urmă se spune că ajută la creşterea rezistenţei celulelor hepatice la acţiunea substanţelor toxice, reducând cantitatea de toxine care pătrund şi afectează ficatul.

Mai există o plantă foarte importantă în dieta unui ficat sănătos, și anume armurariul, din care se produce silimarina. Se știe despre aceasta ca joacă un rol foarte important în protejarea sănătăţii ficatului, care datează de peste 2.000 de ani. Silimarina limitează acţiunea nocivă a radicalilor liberi la nivel hepatic, atât prin acţiune directă, cât şi prin menţinerea sintezei de glutation.

Anghinarea și beneficiile acesteia

Planta ierboasă perenă, cu denumirea științifică de Cynara scolymus, anghinarea face parte din familia compozitelor, adică a ciulinilor. Ea se recunoaște foarte ușor după gruparea florală de muguri violet din vârful plantei.

Anghinarea este o plantă recunoscută pentru beneficiile ei. Frunzele și rădăcina acesteia se folosesc adesea în medicina naturistă, pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătății ficatului și a inimii. Planta acționează asupra reglării nivelului de colesterol, fiind consumată, astfel, de persoanele care doresc să slăbească și țin diferite cure.

Beneficiile silimarinei

Principala sursă de silimarină o reprezintă fructul de armurariu. El este originar din țările care se învecinează cu Marea Mediterană, unde este considerat o plantă cu proprietăți curative încă din cele mai vechi timpuri. Fructul de armurariu nu are aromă sau miros, dar are proprietăți hepatoprotectoare.

Acesta conține un complex de trei substanțe: silicristină, silibină și silidianină. Deși silimarina se regăsește, în proporții variate, în majoritatea plantelor din familia ciulinului, armurariul sau Silybum marianum este cea mai bogată sursă de silimarină din câte există.

Previne bolile de ficat cu ajutorul suplimentelor naturale

Un aliat al sănătății ficatului sunt suplimentele alimentare. Un supliment de calitate este HepatoSuport, care conţine extracte naturale de armurariu (Silybum marianum) şi anghinare (Cynara scolymus), substanţe cu efecte hepatoprotectoare recunoscute din timpuri străvechi.

Silimarina din fructele de armurariu şi cinarina din anghinare acţionează sinergic, potenţându-şi efectele benefice asupra sistemului hepato-biliar: protejează celulele hepatice împotriva stresului oxidativ, favorizează eliminarea toxinelor, reglează nivelul colesterolului sangvin şi stimulează secreţia biliară.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată