Avocatul Poporului a verificat profesionalismul și dotările polițiștilor. Renate Weber: „Situația este foarte gravă!”

Avocatul Poporului a verificat profesionalismul și dotările polițiștilor. Renate Weber: „Situația este foarte gravă!”
Avocatul Poporului a stabilit că polițiștii sunt slab pregătiți, iar dotările sunt dezastruoase/Sursa/Facebook
Publicat: 19/05/2021, 17:01

Specialiștii instituției Avocatul Poporului au stabilit că nivelul de pregătire profesională și dotările polițiștilor, la nivel național, sunt dezastruoase, în sensul că s-a stabilit faptul că unii polițiști sunt violenți, nu cunosc procedurile sau lipsesc cu totul de la serviciu. În același timp, există sedii ale Poliției care stau să se prăbușească, stațiile emisie-recepție nu au întotdeauna semnal, echipamentele de protecție sunt insuficiente iar deficitul de personal face ca dosarele să fie soluționate cu întârziere. În plus, este pusă în pericol și siguranța cetățenilor prin lipsa patrulelor pe timp de noapte, în multe localități rurale.  Concluziile au fost argumentate într-un raport special, realizat la capătul unei anchete care a durat aproape doi ani.

Avocatul Poporului a declanșat verificări, încă de la începutul anului 2019, după ce locuitorii orașului brașovean Victoria s-au plâns în presa locală despre faptul că se simt în nesiguranță, în condițiile în care poliția orășenească nu asigură patrule de noapte, astfel că incidentele nocturne semnalate la 112 nu pot fi aplanate.

Pornind de la această situație, ancheta a fost extinsă la nivel național și a urmărit atât calitatea dotărilor cât și pregătirea lucrătorilor din Poliție. Așa s-a ajuns la concluzia că unii polițiști nu cunosc procedurile și uneori devin violenți, iar în alte situații lipsa de profesionalism a dus la rănirea gravă a angajaților Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Pe de altă parte, reprezentanții Avocatului Poporului au constatat că Poliția se confruntă cu mari probleme de natură logistică. Sursa citată a precizat că există sedii care stau să se prăbușească iar în unele zone rurale posturile de poliție încă mai sunt încălzite cu lemne.

În ce privește Poliția Capitalei, în raport se menționează faptul că trei secții un număr de trei secții „trebuie relocate de îndată, deoarece se află într-un stadiu avansat de degradare, integritatea fizică a celor care lucrează acolo și a cetățenilor care trec pragul acestora fiind pusă în pericol”. Este vorba despre Secția 3, Secția 9 și Secția 17, despre care reprezentanții Avocatului Poporului care au fost în inspecție au constatat că sunt pline de igrasie, pereții sunt scorojiți iar mirosul de mucegai este greu de suportat.

Tot legat de dotări, în raport se arată că în unele zone din țară polițiștii nu au veste reflectorizante, teste pentru stabilirea alcoolemiei, veste antiînjunghiere, arme noi și autovehicule suficiente sau adaptate terenului din zonă. „Polițiștii care se confruntă cu furturi de lemne se plâng de faptul că trebuie să intre în pădure cu mașini care nu sunt concepute să circule pe teren accidentat”, au spus reprezentanții Avocatului Poporului.

Polițiștii nu au semnal la stațiile emisie-recepție

În plus, tot în zonele de deal și de munte, inspectorii au descoperit că polițiștii nu-și pot folosi nici stațiile de emisie-recepție, din lipsă de semnal. În același timp, polițiștii au reclamat și calitatea stațiilor noi, comparativ cu cele vechi, în condițiile în care bateriile se descarcă foarte repede.

O altă problemă depistată de specialiști, cu impact asupra siguranței cetățeanului, este lipsa de personal. Din acest motiv s-a stabilit că, în multe zone rurale, nu pot fi asigurate patrule pe timpul nopții, mai ales că, din lipsă de fonduri, nici primăriile din localitățile respective nu-și permis să înființeze structuri de poliție locală.

În același timp, deficitul de personal duce și la spraîncărcarea lucrătorilor de poliție, așa încât s-a ajuns în situația în care sute de dosare să cadă în sarcina unui număr de nici 20 de polițiști. „Am găsit, la o secție din București, 600 de dosare de care se ocupau 13 agenți și 6 ofițeri. În țară este mult mai rău”, au spus reprezentanții Avocatului Poporului.

Totodată, spun specialiștii, au întâlnit situații în care posturile de poliție erau încuiate, iar de gratii era agățat un număr de telefon la care nu răspundea nimeni. O situație punctuală a avut loc în localitatea Valul lui Traian, unde, cu toate că așteptau vizita celor de la Avocatul Poporului, polițiștii au plecat și au încuiat sediul. Șefii acestora ar fi motivat lipsa agenților prin aceea că ar „fi fost pe teren”.

Oficiali ai instituției Avocatul Poporului au explicat că. pentru întocmirea unui raport cât mai exact, au fost formulate solicitări scrise către Inspectoratul General al Poliției Române, însă au primit răspunsuri nesemnate, cu un conținut evaziv. „Chiar dacă aveam posibilitatea să obligăm în instanță IGPR să răspundă, am fi pierdut mult prea mult timp iar raportul ar fi fost gata prea târziu”, a explicat Renate Weber, Avocatul Poporului.

„Vom trimite raportul tuturor factorilor de decizie din Poliție și MAI, împreună cu propunerile noastre. Situația este foarte gravă”, a mai spus Weber.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”