O instanță federală din Statele Unite a decis că doi frați din Carolina de Nord vor primi despăgubiri în valoare de 75 de milioane de dolari, la câteva decenii după ce au fost condamnați pentru viol și crimă, infracțiuni pe care nu le-au comis.
Leon Brown și Henry McCollum, frați vitregi, au fost arestați în 1983 și au petrecut aproape 31 de ani în închisoare înainte să fie declarați nevinovați în 2014, informează CNN.
Decizia instanței este una importantă, deoarece nu tuturor persoanelor exonerate de pedeapsă din Statele Unite li se garantează compensații. Guvernul Federal, capitala Washington D.C. și doar 35 de state au prevederi legale care să permită astfel de compensații.
La fel ca multe alte persoane aflate în această situație, Brown și McCollum au optat pentru a da în judecată Guvernul Federal pentru a obține aceste compensații.
Săptămâna trecută, jurații unei instanțe federale au decis ca Brown și McCollum să fie despăgubiți pentru timpul petrecut în închisoare, la aproape șase ani de la inițierea acțiunii în instanță.
Juriul le-a acordat 31 de milioane de dolari fiecăruia, adică 1 milion de dolari pentru fiecare an în care au fost încarcerați. De asemenea, aceștia vor primi o sumă suplimentară de 13 milioane de dolari.
Brown și McCollum, frați vitregi, au fost arestați și acuzați în 1983 pentru că ar fi violat-o și asasinat-o pe Sabrina Buie, în vârstă de 11 ani, în Red Springs, Carolina de Nord. Amândoi au fost condamnați la moarte, dar ulterior lui Brown i s-a redus pedeapsa la închisoare pe viață.
În 2014, atât Brown, cât și McCollum au fost exonerați și eliberați din închisoare după ce ADN-ul dintr-o țigară prelevată la locul faptei a fost testat și, în cele din urmă, a indicat un alt autor al crimei.
Frații au intentat în 2015 un proces pentru a primi despăgubiri pentru anii petrecuți în spatele gratiilor.
În acest proces, avocații fraților au demonstrat că cei doi au fost condamnați pe nedrept și au susținut că au fost constrânși să depună mărturisiri false.
Această situație amintește de o altă condamnare nedreaptă care a avut loc în Statele Unite. La patru ani după ce un bărbat condamnat pentru crimă a fost executat, autoritățile au descoperit amprentele unei alte persoane pe arma crimei.
Ledell Lee, acuzat pentru uciderea Debrei Reese, în vârstă de 26 de ani, în Jacksonville, Arkansas, a susținut pe parcursul întregului proces că ar fi fost nevinovat.
Crima a avut loc în anul 1993.
Primul proces al lui Lee s-a încheiat fără o concluzie, după ce instanța a decis suspendarea juriului.
A urmat in al doilea proces, care a început în 1995. În urma acestuia, Ledell Lee a fost găsit vinovat de către jurați și a fost condamnat la moarte.
Bărbatul a stat timp de două decenii în așteptarea execuției și a tot sperat în tot acest timp că adevărul va ieși la lumină.
Lee a fost, în cele din urmă, executat în data de 20 aprilie 2017.
În pofida întorsăturii dramatice a cazului, autoritățile nu par să fie foarte convinse că bărbatul ar fi fost nevinovat.
Guvernatorul statului Arkansas, Asa Hutchinson spune că „este de datoria mea să aplic legea” și că „juriul l-a găsit vinovat în baza informațiilor deținute”.