Sectorul de retail a pierdut în ultimii ani din interesul investitorilor, în detrimentul proiectelor de birouri și industriale. În România, tranzacțiile cu spații de retail au scăzut semnificativ, anul trecut, ca pondere în piața investițiilor imobiliare până la 4%, comparativ cu 23%, în 2019, potrivit unui raport realizat de JLL & Union Investment.
Piața imobiliară a retailului alimentar a rezistat incertitudinii economice, pandemia COVID-19 oferind noi oportunități de creștere și sporind apetitul investitorilor la nivel european. Această evoluție ar putea contribui la o revenire a sectorului de retail în piața investițiilor imobiliare, tendință ce își face simțită prezența și în România, se arată într-un comunicat al JLL & Union Investment.
Succesul rețelelor de retail alimentar și implicit al schemelor ancorate de acest tip de magazine se vede și din datele privind cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, care a crescut cu 2,2% în 2020 în principal datorită creșterii cu 5% a vânzărilor de produse alimentare ”- Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.
El a mai precizat că, în același timp, ultimul an a și marcat ascensiunea unor formate de retail operate de companii locale, precum DCN EU sau La Cocoș, care au reușit să se poziționeze cu succes pe o piață dominată autoritar de jucări internaționali, fiind de așteptat ca performanțele acestor magazine să atragă atenția investitorilor care au fonduri disponibile pentru proiecte de retail.
La nivel european, potrivit raportului, ponderea tranzacțiilor cu spații ocupate preponderent de retaileri alimentari a ajuns în 2020 la 22% din totalul investițiilor imobiliare în sectorul de retail alimentar, față de 6% în 2016. Reziliența cheltuielilor pentru produse alimentare crește apetitul investitorilor pentru proprietățile imobiliare ancorate de rețelele de retail alimentar.
Activele imobiliare închiriate sau deținute de operatori de retail alimentar, care au atras 6,7 miliarde de euro în 2020, vor continua să fie în atenția investitorilor și în 2021, potrivit raportului „The European Grocery Real Estate Market” realizat de JLL și Union Investmentn Investment.
Rezistența sectorului în timpul pandemiei a făcut ca randamentele pentru proprietățile de calitate destinate sectorului alimentar din Europa să continue să înregistreze o comprimare, ceea ce demonstrează un apetit crescut al investitorilor.
Tendințe în piață
Deși există încă incertitudini în ceea ce privește implicațiile pe termen lung ale pandemiei, raportul încearcă să identifice tendințele care vor afecta piața imobiliară destinata retailului alimentar:
Schimbarea preferințelor de cumpărare determinată de factori demografici, schimbarea tiparelor de muncă, tehnologie și sustenabilitate vor fi factori cheie pentru performanța diferitelor formate de magazine alimentare. Adaptabilitatea va fi esențială pentru ca sectorul alimentar să răspundă rapid la aceste preferințe în schimbare, se mai arată în raport.
JLL este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar. Cu venituri anuale globale de 16,6 miliarde dolari SUA, JLL activează în 300 de sucursale în 80 de țări și înglobează cca 91.000 de angajați în întreaga lume.