Ce trebuie să știe turiștii care vor să meargă pe litoral de pe 1 iunie – DOCUMENT

Ce trebuie să știe turiștii care vor să meargă pe litoral de pe 1 iunie - DOCUMENT
Sursă FOTO: Codrin Prisecaru - Mediafax Foto (caracter ilustrativ)
Publicat: 28/05/2021, 11:36
Actualizat: 28/05/2021, 11:39

Guvernul a decis să implementeze noi măsuri de relaxare în ceea ce privește activitatea restaurantelor, teraselor, precum și cea a unităților de cazare sau hoteliere, odată cu începerea oficială a verii, respectiv data de 1 iunie. De asemenea, și funcționarea unităților turistice de cazare a fost reglementată în funcție de două scenarii.

Noile măsuri de relaxare a unor restricții care ar urma să intre în vigoare din 1 iunie au fost decise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate de către guvern. Astfel, în anumite condiții, activitatea cu publicul a operatorilor economici poate fi desfășurată chiar și la capacitate maximă. În fapt, autoritățile oferă posibilitatea funcționării într-unul dintre cele două scenarii prezentate.

Capacitate de funcționare – maxim 70%

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00-24,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;
  • activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00-24,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Capacitatea maximă de funcționare, în anumite condiții

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00-24,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00-24,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

*Aceste măsuri se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Ce condiții trebuie respectate la terasele/restaurantele în aer liber

De asemenea, autoritățile informează faptul că prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepţia celor menționate mai sus*, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

Barurile, cluburile și discotecile, la capacitate de 50%

Totodată, a fost reglementată și funcționarea barurilor, cluburilor și discotecilor. Astfel, activitatea în aceste tipuri de unități este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00-24,00 în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Unitățile de cazare, la capacitate de 85%

În ceea ce privește gradul de ocupare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, acesta este limitat la maximul de 85% , în următoarele localităţi:

  1. zona Mamaia Nord, judeţul Constanţa;
  2. Năvodari, judeţul Constanţa;
  3. Mamaia şi Mamaia-Sat, judeţul Constanţa;
  4. Constanţa, judeţul Constanţa;
  5. Agigea, judeţul Constanţa;
  6. Eforie Nord, judeţul Constanţa;
  7. Eforie Sud, judeţul Constanţa;
  8. Techirghiol, judeţul Constanţa;
  9. Tuzla, judeţul Constanţa;
  10. Costineşti, judeţul Constanţa;
  11. Neptun-Olimp, judeţul Constanţa;
  12. Jupiter, judeţul Constanţa;
  13. Cap Aurora, judeţul Constanţa;
  14. Venus, judeţul Constanţa;
  15. Saturn, judeţul Constanţa;
  16. Mangalia, judeţul Constanţa;
  17. 2 Mai, judeţul Constanţa;
  18. Vama Veche, judeţul Constanţa.

Și aici există varianta de funcționare la capacitate maximă, însă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Documentul poate fi descărcat AICI – H O T Ă R Â R E pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

CITEȘTE ȘI

Florin Cîțu: Masca nu va mai fi obligatorie în spații închise pentru cei vaccinați, în anumite condiții

Raed Arafat, explicații cu privire la măsurile de relaxare de la 1 iunie: „Dacă e o singură persoană nevaccinată, toți trebuie să poarte mască”

Noile măsuri de relaxare. Persoanele vaccinate cu două doze sunt exceptate de la mai multe restricții

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
E interzis să faci asta în lift. Lista e lungă. Amenzi pentru românii de la...
Istoria alegerilor prezidențiale. Care a fost soarta perdanților din turul doi
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cât de sângeros a fost în realitate Ivan cel Groaznic, diplomatul de geniu divinizat de...