Zeci de mii de oameni încearcă să părăsească orașul Goma din Republica Democrată Congo (RDC) după ce autoritățile au emis un ordin de evacuare întrucât Vulcanul de pe Muntele Nyiragongo ar putea erupe din nou, la câteva zile după ce a avut o erupție neașteptată în noaptea de 22 spre 23 mai.
În urma erupției care a avut loc în urmă cu o săptămână, cel puțin 31 de persoane au decedat iar peste 30.000 au fost nevoite să își părăsească locuințele. Încă de atunci, în zonă au avut loc mai multe cutremure, unele dintre ele resimțindu-se și la peste 75 de kilometri de vulcan. Zeci de clădiri au fost avariate și au pereții crăpați, la fel și drumurile din zonă. Un rezident a declarat pentru CNN că unii dintre vecinii lui care locuiau în clădiri înalte și-au părăsit locuințele deoarece se temeau că s-ar putea prăbuși.
„Datele din activitatea seismică indică prezența magmei sub zona urbană a orașului Goma și sub lacul Kivu. Din cauza acestor date nu putem exclude o altă posibilă erupție pe pământ sau sub lac. Ar putea apărea fără niciun avertisment”, a declarat joi guvernatorul militar al provinciei Kivu de Nord, generalul Constant Ndima.
De asemenea, acesta i-a îndemnat pe oameni să urmeze instrucțiunile autorităților avertizând că „ați putea muri de asfixiere sau ați putea suferi arsuri grave”.
Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, este situată la marginea lacului Kivu, la granița cu Rwanda. Potrivit proiecțiilor oficiale ale Națiunilor Unite, Băncii Mondialedar nu numai, în oraș locuiesc aproximativ 670.000 de oameni. Cu toate acestea, mai multe organizații nonguvernamentale din regiune susțin că populația este de aproximativ 1 milion de persoane.
Patrick Muyaya, un purtător de cuvânt al Ministerului Comunicării din RDC, a declarat că 10 cartiere din orașul Goma care erau cele mai expuse riscului au fost evacuate joi, 27 mai. Printre acestea se numărau Majengo, Virunga și Murara.
Oficialul a declarat în timpul unei conferințe de presă că zona se confruntă în continuare cu o serie de riscuri, inclusiv potențiale cutremure și posibilitatea unei erupții vulcanice secundare.
Cenușa emisă în atmosferă este, de asemenea, periculoasă pentru sănătatea umană, iar Patrick Muyaya a declarat că locuitorii ar trebui să fie atenți atunci când cumpără fructe și legume, deoarece s-ar putea să se fi așezat praf vulcanic toxic pe bunuri.
Există, de asemenea, riscul exploziei acumulărilor de gaz care se află de sub un lac din zonă.
„Momentul întoarcerii evacuaților la casele lor nu poate fi estimat până când toate amenințările nu vor fi eliminate complet”, a anunțat Patrick Muyaya.
Autoritățile provinciale au lucrat cu poliția națională și forțele armate pentru a-i însoți pe evacuați, dar exodul brusc de oameni a provocat blocaje majore la frontiera RDC dintre Rwanda.
Patrick Muyaya a dezăluit că oamenii de știință încă nu au o înțelegere clară a ceea ce se întâmplă. Purtătorul de cuvânt a declarat că activitatea actuală observată este diferită de cele înregistrate în timpul erupțiilor anterioare. De asemenea, acesta a susținut că cutremurele care au urmat erupției sunt neobișnuite.
„Nu am mai văzut acest lucru până acum, este foarte surprinzător”, a mărturisit oficialul din RDC.
Cu toate acestea, Patrick Muyaya a subliniat că cele mai recente observații științifice indică faptul că frecvența și intensitatea cutremurelor s-au redus.
Lacul de lavă pe care vulcanul pare să-l fi reumplut duminică a fost curățat de atunci, potrivit vulcanologului Dario Tedesco.
Erupția inițială a distrus cel puțin 900 de case și cinci școli, potrivit Consiliului norvegian pentru refugiați (NRC) și, de asemenea, a deteriorat alimentarea cu energie și apă a orașului. Începând de miercuri, curentul a fost parțial restabilit, dar alimentarea cu apă era încă întreruptă, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al NRC.
O organizație umanitară de vârf, NRC a declarat că RDC suferă de „cea mai neglijată criză de exod din lume”, deoarece conflicte multiple au forțat 2 milioane de oameni să-și părăsească casele în 2020.
„O combinație letală de violență, niveluri record de foamete și neglijare totală a declanșat o mega-criză care impune un mega-răspuns. Dar, în schimb, milioane de familii aflate la marginea prăpastiei par a fi uitate de lumea exterioară și le este refuzat orice mijloc de ajutor”, a declarat secretarul general al NRC, Jan Egeland.
Organizația a mai susținut că o treime din populația țării – 27 de milioane de oameni, inclusiv peste 3 milioane de copii – nu au suficientă hrană.
CITEȘTE ȘI