Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, într-o conferinţă de presă, „rezultatele unei reuniuni extraordinare a Comitetului Medicamentelor de Uz Uman (…) pe tema indicaţiilor pediatrice a vaccinului Comirnaty (n.r. – denumirea medicală a vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech)”. Astfel, în urma concluziilor, a autorizat folosirea vaccinului Pfizer pentru copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).
Anunțul a fost făcut de Marco Cavaleri, șeful departamentului Vaccinuri în cadrul EMA.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, declara, joi, că aşteaptă decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului (EMA) privind vaccinarea copiilor, iar după ce această decizie va fi emisă, România va începe vaccinarea minorilor cât de repede posibil.
„Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie, aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă, atunci.
La rânsul său, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spunea marți că, imediat după ce aceste etape de autorizare vor fi parcurse, în câteva zile, în luna iunie, ar urma să înceapă și vaccinarea copiilor.
Vaccinul Pfizer este deja folosit de Canada și SUA, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.
La finalul lunii martie, compania Pfizer anunța că vaccinul său anti-COVID are o eficacitate de 100% şi generează un titru mare de anticorpi la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.
Concluziile au fost trase de specialişti în cadrul unui studiu la care au participat 2.260 de voluntari din această categorie de vârstă, scrie Libertatea.