Comisia Europeană a anunțat, astăzi, prin intermediul unui comunicat, că a fost lansat sistemul tehnic la nivelul Uniunii Europene care permite verificarea certificatelor COVID în condiții de siguranță și, mai ales, cu respectarea vieții private a cetățenilor.
Acest portal prin intermediul căruia sunt verificate certificatele COVID a fost realizat în două luni de zile și garantează autenticitatea documentelor prin verificarea caracteristicilor de securitate care sunt inserate în codurile QR ale respectivelor certificate.
În comunicatul transmis de Comisia Europeană se precizează că, în timpul acestei proceduri, ”nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal”.
Până acum, 22 de țări au testat, cu succes, această facilitate. Regulamentul se va aplica începând cu 1 iulie, însă ”statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar”.
Șapte state membre ale Uniunii europene – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – s-au conectat chiar de astăzi la acest portal și au declanșat acțiunea de eliberare a primelor ”pașapoarte verzi”, certificate COVID ale UE. Sunt și țări care preferă să aștepte lansarea certificatului digital al UE ”până când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări”.
”Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul și să emită certificatele digitale ale UE privind COVID. Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, potrivit Digi 24.
Comisarul pentru justiție – Didier Reynders – consideră că acest certificat COVID nu demonstrează numai poziția de lider deținută de Europa în domeniul tehnologic, ci este și instrumentul care permite deplasarea ”în mod liber și în siguranță”.
Totodată, Didier Reynders a mai transmis, potrivit sursei citate, că toate stele membre ale Uniunii Europene trebuie să profite de perioada următoare pentru a se pregăti ”pe deplin”.
”Certificatul digital al UE privind COVID le oferă cetățenilor europeni un instrument comun care le permite să se deplaseze din nou în mod liber și în siguranță. Acesta evidențiază poziția de lider a Europei în domeniul tehnologic, respectând pe deplin valorile și principiile noastre: protecția datelor, incluziunea și proporționalitatea. Este important ca toate statele membre să profite de săptămânile următoare pentru a se pregăti pe deplin, astfel încât sistemul să fie pe deplin operațional la 1 iulie”, a precizat Didier Reynders.
Comisia Europeană a prezentat – pe 17 martie 2021 – o propunere de creare a unui ”certificat al UE privind COVID pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în timpul pandemiei”, ajungându-se la un acord provizoriu pe data de 20 mai.
Cheile de semnătură necesare pentru această verificarea caracteristicilor de securitate care sunt inserate în codurile QR sunt stocate pe servere la nivel național și, prin intermediul portalului UE, aceste chei pot fi accesate de aplicațiile sau sistemele naționale de verificare din întreaga Uniune Europeană.