Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății pentru utilizare de urgență

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății pentru utilizare de urgență
Vaccinul Sinovac are o eficacitate de 51% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 02/06/2021, 13:41
Actualizat: 02/06/2021, 13:46

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți, 2 iunie, faptul că a introdus pe „lista de urgență” un vaccin anti-COVID-19 fabricat de compania Sinovac Biotech. Astfel, cel de-al doilea vaccin chinezesc aprobat ar putea fi folosit pentru imunizarea populației din țările sărace.

O listă „de urgență” a OMS este un „semnal” pentru autoritățile naționale de reglementare a siguranței și eficacității unui produs. Astfel, vaccinul Sinovac ar putea să fie inclus în schema COVAX, programul global care oferă vaccinuri în principal țărilor sărace, care se confruntă cu probleme majore de aprovizionare.

Grupul independent de experți al OMS a anunțat că recomandă vaccinul Sinovac pentru adulții cu vârsta de peste 18 ani. De asemenea, datele sugerează că vaccinul poate oferi imunitate și persoanelor mai în vârstă.

Grupul tehnic consultativ al OMS, care a început să se întâlnească pe 5 mai, a luat decizia după ce a analizat cele mai recente date clinice privind siguranța și eficacitatea vaccinului Sinovac, precum și practicile de fabricație ale companiei.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat această decizie, numind vaccinul sigur și eficient și a scos în evidență condițiile de depozitare mai favorabile, ceea ce face ca vaccinul să fie potrivit pentru țările cu venituri mici.

„Acum este crucial să obțineți rapid aceste instrumente de salvare a vieții oamenilor care au nevoie de ele”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vaccinul numit, în anumite regiuni, CoronaVac este al optulea vaccin care este introdus pe lista OMS pentru combaterea COVID-19 și al doilea dezvoltat de o companie chineză, după aprobarea din 7 mai a unui vaccin dezvoltat de Sinopharm, companie susținută de statul chinez.

Cazurile grave de COVID-19, prevenite 100% de vaccinul CoronaVac

OMS a transmis că rezultatele au arătat că vaccinul a prevenit cazurile simptomatice de boală în rândul persoanelor vaccinate, având o eficacitate de 51%, și a prevenit cazurile grave de COVID-19 și spitalizarea în proporție de 100% în rândul populației studiate.

Grupul de experți consultativ strategic al OMS (SAGE) a transmise recent faptul că eficacitatea vaccinului în studiile clinice de fază III din mai multe țări variază de la 51% la 84%.

Indonezia a declarat pe 12 mai că studiul său asupra a 120.000 de lucrători din domeniul sănătății care au primit vaccinul a arătat că serul are o eficacitate de 94% în prevenirea formelor simptomatice de boală.

Într-o evaluare preliminară, grupul SAGE a constatat că vaccinul a fost eficient în prevenirea COVID-19 la adulții sub 60 de ani, dar că lipsesc unele date privind calitatea serului și efectele adverse. Grupul preciza că există lipsuri în ceea ce privește datele referitoare la siguranța serului în timpul sarcinii și în ceea ce privește siguranța și protecția clinică la adulții în vârstă, cei care suferă de alte boli și datelele referitoare la evaluarea reacțiile adverse rare.

Experții SAGE au analizat datele clinice referitoare la vaccinul dezvolat de Sinovac luna trecută.

Președintele și directorul executiv al Sinovac, Weidong Yin, a declarat că studiile clinice au oferit o „bază științifică solidă”, astfel încât vaccinul a fost aprobat de peste 40 de țări și de OMS.

China a distribuit deja în țară sute de milioane de doze atât din vaccinul Sinopharm, cât și din Sinovac, și a exportat serurile în multe țări, în special în Africa, Asia și America Latină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va...
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?
×