Prima pagină » Actualitate » Elena Udrea, vizată într-un nou dosar penal. Procurorii DNA au reclamat-o la DIICOT pentru divulgarea de secrete de stat

Elena Udrea, vizată într-un nou dosar penal. Procurorii DNA au reclamat-o la DIICOT pentru divulgarea de secrete de stat

Elena Udrea, vizată într-un nou dosar penal. Procurorii DNA au reclamat-o la DIICOT pentru divulgarea de secrete de stat
Elena Udrea: „Da, după un an de când a apărut coronavirusul l-am contactat și eu” / Sursă Foto: Elena Udrea - Facebook

Elena Udrea este vizată într-un alt dosar penal, fiind acuzată că a divulgat secrete de stat. Procurorii DNA au reclamat-o la DIICOT.

Este vorba despre o cercetare penală in rem.

La şedinţa de judecată din decembrie 2020, în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009, Udrea a cerut ca şedinţa să fie declarată nepublică, pe motiv că doreşte să arate judecătorului o serie de documente „strict secrete”.

Instanţa i-a acceptat cererea şi Udrea a depus un plic deschis despre care a susţinut că a intrat în posesia ei cu o zi înainte, iar documentele din el fac referire la activitatea a trei denunţători din dosar. Potrivit unui participant la proces, documentele în cauză ar fi avut legătură cu o cerere anterioară a Elenei Udrea de a formula o adresă către Serviciul Român de Informaţii (SRI) pentru a da relaţii despre cei trei denunţători ai ei, cerere respinsă la momentul respectiv de Curtea de Apel Bucureşti, informează Europa Liberă. 

În acest context, la termenul următor a apărut plicul cu documente pe masa judecătorului. Instanţa nu a primit la dosar documentele având în vedere caracterul secret al acestora şi a restituit plicul inculpatei.

După şedinţa de judecată, DNA a făcut plângere la DIICOT împotriva Elenei Udrea pe motiv că ar fi divulgat secrete de stat. A fost deschis un dosar, cercetările fiind în curs, fără ca Udrea să fie încă pusă sub acuzare.

„Urmare a cererii dumneavoastră (…) formulate în temeiul legii 544/2001, vă comunicăm faptul că, în dosarul penal înregistrat la nivelul DIICOT – Structura Centrală, s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de stat”, se arată în răspunsul DIICOT transmis către „Europa Liberă”.

Avocatul său a precizat că dosarul nu va avea o finalitate pentru că nu se poate proba caracterul nepublic al documentelor respective.

Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare

Curtea de Apel București a condamnat-o în martie pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare în dosarul în care este judecată pentru fapte de mare corupție în timpul campaniei electorale din 2009 pentru Traian Băsescu.

Concret, judecătorii au condamnat-o pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009. La cei 6 ani se adaugă un spor de pedeapsă de 2 ani. În total, Elena Udrea a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare. Elena Udrea este condamnată pentru instigare la luare de mita, pentru spalare de bani.
În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion lei de la Elena Udrea.

Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, a primit o condamnare la 5 ani de închisoare cu executare pentru delapidare și spălare de bani. La rândul ei, Ioana Băsescu va trebui să plătească suma de 119.000 lei plus 12.000 lei cheltuieli de judecată.

De asemenea, au fost condamnaţi Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la 6 ani de închisoare şi Victor Tarhon, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, la 4 ani de închisoare, ambii pentru luare de mită. Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.

Sentințele nu sunt definitive.

Citește și