Un bărbat suspectat că a ucis 70 de tigri dintr-o specie aflată în pericol în ultimii 20 de a ani a fost în cele din urmă prins de autoritățile din Bangladesh.
Habib Talukder, cunoscut sub pseudonimul Tigrul Habib, a fost în sfârșit prins după ce o personă a oferit informații cruciale autorităților. Înainte de a fi reținut, pe numele lui fuseseră emise trei mandate de arestare, potrivit unui comunicat al poliției din Bangladesh.
Bărbatul opera în pădurea de mangrove Sundarbans, situată la granița dintre India și Bangladesh. În această zonă se află cea mai mare populație de tigri Bengal din lume, în contextul în care doar câteva mii se mai află în sălbăticie.
Comercianții de pe piața neagră cumpără blănuri, oase și chiar carne de tigru pentru vânzarea la nivel globul.
„A fost anchetat pentru mult timp”, a declarat șeful poliției Saidur Rahman pentru Dhaka Tribune.
Habib Talukder, în vârstă de 50 de ani, și-a început „cariera” colectând mierea făcută de albinele din pădure. Abdus Salam, specialist în această privință, susține că localnicii „îl respectau și se temeau de el în egală măsură”.
„Este un om periculos care se putea lupta singur cu tigri în pădure”, a adăugat Abdus Salam.
Ofițerul Abdul Mannam a declarat pentru Dhaka Tribune că atât poliția, cât și Departamentul Pădurilor, au încercat ani de zile să îl aresteze pe Habib Talukder.
„Intra în secret în pădurea de mangrove Sundarbans și vâna animale sălbatice în ciuda faptului că i se interzisese acum mult timp să facă asta. Și-a continuat activitățile infracționale, deși erau construite multe cazuri împotriva lui… niște bande criminale sunt implicate în asta”, a declarat ofițerul.
Bărbatul a fost reținut în dimineața zilei de sâmbătă, 29 mai.
Datele recensământului referitor la populația de tigri din Bangladesh, publicate în 2018, arată că numărul celor din pădurea Sundarbans crescuse la 114 în acel an, de la un nivel record de 106 în 2015.
Organizația caritabilă pentru animale sălbatice „Fundația Mondială a Naturii” (WWF) a publicat date anul trecut, sugerând că, după scăderea constantă a numărului de tigri din ultimele decenii, populațiile de tigri și-au revenit în mod „surprinzător”.