Prima pagină » Actualitate » Medicul Virgil Musta, despre riscurile de infectare cu boala Lyme în cazul unei mușcături de căpușă: Organismul are mecanisme de a o limita

Medicul Virgil Musta, despre riscurile de infectare cu boala Lyme în cazul unei mușcături de căpușă: Organismul are mecanisme de a o limita

Medicul Virgil Musta, despre riscurile de infectare cu boala Lyme în cazul unei mușcături de căpușă: Organismul are mecanisme de a o limita

Medicul Virgil Musta a vorbit, luni, despre cum trebuie acționat în cazul în care o persoană este mușcată de o căpușă și care sunt măsurile preventive pentru a evita o mușcătura în zone de agrement, cu iarbă.

Doctorul Virgil Musta a explicat cum să facem diferența dintre o rană banală sau o mușcătură a acestei insecte.

„Căpușa este o denivelare la nivelul tegumentului care seamănă cu un mic păianjen. De fapt, se vede o mică pată neagră denivelată. De aceea, este foarte important ca în fiecare seară, după ce am frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să facem un duș și atunci să ne căutăm de aceste căpușe care pot fi prinse de tegumentul nostru.

Pentru că dacă ele stau mai puțin de 24 de ore, nu apucă să elimine agenții patogeni cu care pot fi încărcate. Pot fi încărcate cu bacterii, cu paraziți, cu virusuri, producând boli destul de grave”, a explicat medicul la Digi24.

Virgil Musta a explicat, de asemenea, cum trebuie procedat dacă observăm că avem o căpușă pe zona corpului nostru.

„Putem și noi să o scoatem, acasă. Nu e foarte greu de scos – se îmbibă un tifon în alcool, se ține 3-4 minute deasupra căpușei, ca să se relaxeze acele picioare cu care se fixează, după care se extrage ușor căpușă urmărindu-se dacă a mai rămas sau nu capul. Dacă a mai rămas capul este recomandat ca a doua zi să te prezinți la un serviciu chirugical care să-ți extragă și această parte a căpușei”, a precizat Musta.

Ce trebuie să facem dacă nu putem scoate tot corpul căpușei de sub piele

„Dacă a mai rămas capul este recomandat ca a doua zi să te prezinți la un serviciu chirurgical care să-ți extragă și această parte a căpușei”, ne sfătuiește același Virgil Musta.

Citește și: Căpușă uriașă descoperită pe scalpul unei fetițe din Suceava. Copilul a fost dus urgent la spital

Riscul de infectare cu boala Lyme

Medicul spune că, din fericire, doar o parte dintre căpușe sunt infectate cu boala Lyme, extrem de periculoasă.

„Doar o parte din căpușe sunt parazitate sau infectate de această bacterie care, de cele mai multe ori, chiar dacă nu ai scos căpușa în timp util, în primele 24 până la 72 de ore și căpușa este infectată, boala se auto-limitează.

Organismul are mecanisme de a o limita. În peste 80% dintre cazuri, dacă sunt tratate sau se administrează tratamentul preventiv imediat după ce a fost descoperită căpușa, această boală nu se dezvoltă”, mai spune doctorul.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, marți, săptămâna trecută, că deratizarea și dezinsecția (DDD) nu au început încă în București din cauza ploilor din ultima perioadă și pentru că iarba din parcuri nu este încă tunsă. Ce a precizat edilul despre asfaltarea gropilor.

„În ceea ce privește dezinsecția din București, avem planul de intervenție, în buget am prevăzut suma de 17 milioane de lei pentru DDD. Suntem pregătiți să intervenim pentru țânțari și pentru căpușe, realmente avem mașini, avem substanețele.

Nu putem să o facem când plouă, și nu putem să o facem la căpușe, cât iarba nu este tunsă. Deci, la țânțari începem imediat ce ploaia se oprește, pe căpușe pe măsură ce intervenim la tăierea ierbii”, a declarat, marți, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește mai mult

 

Citește și