Valeriu Gheorghiţă a declarat, marți, într-o conferinţă de presă, că peste 27.000 de persoane s-au infectat cu Covid-19, după ce s-au imunizat, de la debutul campaniei de vaccinare, pe data de 06 iunie 2021. Astfel, din totalul de 459.936 persoane vaccinate cu prima doză, 23.689 de persoane (0,5%) , au fost confirmate cu COVID. Pe de altă parte, din totalul de 3.997.752 persoane vaccinate cu ambele doze, 4.718 persoane au fost confirmate cu COVID-19 după ce s-au vaccinat inclusiv cu a doua doză (0,1%).
„După cea de-a doua doză de vaccin, practic, după schema completă de vaccinare, în aceeaşi perioadă de timp, 27 decembrie 2020 – 6 iunie 2021, au fost confirmate cu infecţie 4.718 persoane, reprezentând 0,1% din totalul persoanelor vaccinate cu schemă completă. Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze sau de la finalizarea schemei de vaccinare până la confirmarea infecţiei cu SARS-CoV-2 este de 29 de zile”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Specialiștii spun că indiferent de tipul vaccinului pe care îl facem, formarea anticorpilor depinde de organismul nostru. O cercetare din Marea Britanie, efectuată pe aproape 46.000 de adulți care fuseseră vaccinați cu o singură doză arată că vaccinul a creat răspunsuri puternice de anticorpi la toate grupele de vârstă. Testele au fost făcute la 10 săptămâni de la vaccinare. Cercetarea arată că după prima doză de AstraZeneca, nivelurile de anticorpi au crescut mai lent. În schimb, în cazul Pfizer, în special la grupele mai în vârstă, numărul de anticorpi a scăzut mai repede după prima doză.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat luni, 7 iunie, că un număr de 49.405 persoane au fost vaccinate în România, în ultimele 24 de ore. În total, 4.457.688 de români au fost vaccinați de la începutul campaniei, din care 3.997.752 cu schema completă.
În ceea ce privește ținta de 10 milioane de vaccinați la 1 septembrie, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns că:
„Suntem în etape diferite ale campaniei de vaccinare. Sunt niște prognoze și predicții pe care le facem periodic. Noi putem asigura vaccinarea, avem capacitate și personal, avem doze suficiente. Se poate atinge acest obiectiv dacă oamenii vor vrea să se vaccineze. Dacă nu, nu. Este simplu, este matematic”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță s-a declarat mulțumit de felul în care evoluează campania de vaccinare.
România se situează pe locul 15 la nivel european şi pe locul 28 la nivel global în ceea ce priveşte administrarea ambelor doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2.
„Ţinând cont de administrarea unui regim complet de vaccinare, România se situează pe locul 15 la nivel european şi pe locul 28 la nivel global”, a afirmat el.