Prima pagină » Economic » Pensii private. Un român a strâns peste 1,4 milioane de lei la Pilonul II. Care este valoarea medie a unui cont

Pensii private. Un român a strâns peste 1,4 milioane de lei la Pilonul II. Care este valoarea medie a unui cont

Pensii private. Un român a strâns peste 1,4 milioane de lei la Pilonul II. Care este valoarea medie a unui cont
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Cel mai mare cont de pensie privată din Pilonul II, la care controbuit 7,68 milioane de români, este de peste 1,4 milioane de lei, în timp ce valoarea medie a activului unui participant a ajuns la 10.670 lei, la finalul primului trimestru din 2021, conform raportului Autorității de Supraveghere Financiară privind piața pensiilor private.

Cel mai mare cont de pensie privată a ajuns, la finalul lunii martie 2021, la 1.403.760 lei, potrivit raportului Autorității de Supravegehre Financiară privind piața pensiilor private, dat publicității marți. Aceasta este cu peste 62.400 de lei mai consistent decât cel mai mare cont anunțat acum trei luni, la finalul anului trecut, respectiv 1.341.288 lei.

Raportul ASF, realizat pe baza datelor raportate de către administratorii de fonduri de pensii, nu include detalii despre cel mai mare cont de pensie din Pilonul II, nici fondul la care are contribuabilul calitatea de participant. În lipsa unor date oficiale, potrivit estimărilor din piață, contul ar putea fi deținut fie de o persoană cu un salariu foarte mare, implicit cu o contribuție lunară semnificativă, fie un fost funcționar european care și-a transferat contribuțiile strânse într-un fond de pensii administrate privat din țară. Casele de pensii virează contribuțiile în conturile de Pilon II cu condiția ca titularii să fie asigurații în sistemul public, fie prin angajare, fie prin încheierea unui contract de asigurare socială.

62% din active sunt deținute de doar 20% din participanți

La polul opus, cel mai mic cont are o valoare de un leu, se arată în raportul ASF. Un astfel de cont este explicat printr-o contribuție aferent unui salariu minuscul, pe o perioadă scurtă de timp. La finalul lunii martie 2021, distribuția valorii conturilor participanților arată o concentrare mare, 62% din active fiind deținute de doar 20% din participanți, iar peste 20% din participanți dețin active sub valoarea de 1.000 lei. Valoarea medie a activului unui participant la Pilonul II, deci contribuția și aportul investițional, este de 10.670 lei, potrivit datelor ASF.

În prezent, din cota CAS (contribuții de asigurări sociale) de 25% din veniturile salariale brute, plătită de fiecare angajat, spre Pilonul I (pensia publică) este direcționat un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II (pensia privată obligatorie) – 3,75%. La momentul începerii colectării, în luna mai 2008, cota de contribuție la fondul de pensii era de 2% din baza de calcul și Inițial, era prevăzută o creștere a cotei de contribuție la Pilonul II cu 0,5 puncte procentuale pe an, adică o majorare a cotei la 6% în termen de 8 ani. Reprezentații fondurilor de pensii speră ca nivelul contribuției să crescă, gradual, la 4,75%, până în 2024.

Fondurile de pensii private, 8% din PIB

Raportul ASF arată că, la finalul lunii martie a anului 2021, fondurile de pensii private (Pilon II și Pilon III) au cumulat 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private reprezintă 7,9%.

„Piața pensiilor private a fost cel mai puțin afectată de pandemia COVID-19, având în vedere politica de economisire și de investire pe termen lung. Pe parcursul timpului au existat episoade de volatilitate care au marcat fondurile de pensii private, însă activele acestora au înregistrat, per ansamblu, creșteri de la perioadă la perioadă”, au transmis, marți reprezentanții instituției.

Astfel, în ceea ce privește Pilonul II, rata medie ponderată de rentabilitate a fost, în primul trimestru, de 6,10% (de la 5,38%, în decembrie 2020), iar la Pilonul III, pensiile facultative, de 7,79%, respectiv 9,09%, în funcție de gradul de risc, mediu, respectiv ridicat.

Ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârșitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% au investiții în acțiuni, potrivit ASF.

Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), în cei 12 ani de funcționare (2008-2020), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 8,17% (față de o inflație medie anuală de 2,97%), însemnând un câștig net pentru participanți de peste 3,5 miliarde euro. În ceea ce privește Pilonul III, pe toată durata de funcționare, aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%, anunța APAPR, la începutulul anului.

Cifre-cheie Pilon II și Pilon III

Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 80,19 miliarde lei la finalul primului trimestru al anului 2021, în creștere cu aproximativ 33% comparativ cu aceeași dată a anului 2020, potrivit datelor ASF.

Comparativ cu trimestrul anterior, activele nete au crescut cu 7%. Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 31 martie 2021 a fost de 7,68 milioane persoane, în creștere cu aproximativ 50.000 de persoane, față de 7,63 milioane persoane la finalul anului 2020.

În ceea ce privește distribuția pe grupe de vârstă, la 31 martie 2021, ponderea participanților cu vârsta de până în 35 ani a fost de 41% din totalul participanților, iar ponderea celor cu vârstă de peste 35 ani a fost de 59%.

Aproape 4.000 de participanți și beneficiari au primit sumele din Pilonul II, cea mai mare parte dintre ei (78%) preferând o plată unică, și nu eșalonată, pe cinci ani. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 64,47 milioane lei către 3.991 participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.

Fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II (ianuarie-martie 2021)

  • valoarea totală a activelor – 80,24 miliarde lei;
  • valoarea activelor nete – 80,19 miliarde lei;
  • numărul participanților – 7,68 milioane persoane; în creștere cu 2% comparativ cu aceeași dată a anului anterior
  • contribuția medie a participanților – 197 lei/participant; cu 1% mai puțin comparativ cu cea înregistrată în luna martie 2020; Marja: 274 lei/participant, în București – 166 lei/participant, în Bistrița-Năsăud, Vrancea și Harghita
  • contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat – 2,42 miliarde lei; cu 6% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior
  • rata medie ponderată de rentabilitate – 6,10%;
  • valoarea medie a activului unui participant – 10.670 lei, o creștere de 8,2% comparativ cu decembrie 2020
  • plăți ale activului personal net către participanți – circa 64 milioane lei pentru 3.991 participanți și beneficiari.

ASF: Investițiile la Pilonul III trebuie încurajate

Valoarea totală a activelor nete ale celor zece fondurilor de pensii facultative a fost de 3,10 miliarde lei la finalul lunii martie 2021, în creștere cu aproximativ 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivt datelor ASF.

Numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative, la 31 martie 2021, a fost de 534.760 persoane, în creștere cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior. De la începutul anului până în luna martie, inclusiv, s-au înregistrat în sistem aproximativ 10 mii de persoane, cu 7% mai puțin față de anul precedent.

„Se observă un grad scăzut de penetrare al pensiilor facultative, care oscilează între 5 și 7% din populație pentru cele mai multe grupe de vârstă. Având în vedere evoluția demografică, care va pune presiune pe sistemul public de pensii, precum și valoarea relativ scăzută a contului mediu aferent Pilonului II, rezultă o nevoie de a încuraja investițiile populației în sistemul pensiilor facultative”, se arată în raportul ASF.

În ceea ce privește contribuțiile totale brute în primul trimestru al anului 2021, de 92 de milioane de lei, acestea au înregistrat o ușoară scădere de -0,4% față de trimestrul corespondent al anului 2020, după ce, de-a lungul anului 2020, au înregistrat o creștere de 8% față de anul anterior, iar în 2019 înregistraseră o creștere de 15% față de 2018.

Valoarea medie a conturilor participanților înregistrează o variație semnificativă între diferitele fonduri, cu valori cuprinse între 2.615 lei și 8.052 lei, media pe sistem fiind de 5.797 lei.

Și în acest caz, dar într-un procent mai redus, cei mai mulți (65%) dintre cei care au primit banii acumulați la Pilonul III au vrut o plată unică, nu eșalonată. Potrivit ASF, în primele trei luni ale anului 2021, au fost efectuate plăți ale activului personal net în cuantum de aproximativ 27 milioane lei către 2.587 participanți sau beneficiari, dintre care 92,7% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 7,0% ca urmare a decesului participantului și 0,3% ca urmare a invalidității.

Fondurile de pensii facultative – Pilonul III (ianuarie-martie 2021)

  • valoarea totală a activelor nete – 3,10 miliarde lei;
  • numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative – 534.760 persoane;
  • contribuția medie – 145 lei/participant;
  • contribuțiile virate în sistemul de pensii facultative – 92 milioane lei;
  • rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat – 9,09%;
  • rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc mediu – 7,79%;
  • valoarea medie a unui cont – 5.797 lei; Plaja de variație între diferitele fonduri: 2.615 lei și 8.052 lei
  • plăți ale activului personal net către participanți – aproximativ 27 milioane lei pentru 2.587 participanți și beneficiari.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și