Problema deșeurilor din plastic este una dintre provocările majore cu care se confruntă oceanele planetei noastre. Printre contribuitorii la această problemă se numără materialele plastice de unică folosință, cum ar fi tacâmurile, baloanele, pungile de plastic și ambalajele. Aceste obiecte mici sunt adesea înghițite de viețuitoarele marine. Plasticul în ocean poate rămâne timp de 200 de ani, în timp ce o ceașcă de plastic poate dura până la 450 de ani până la a „dispărea”. Pentru a ajuta la combaterea acestei probleme în creștere, Uniunea Europeană a interzis anumite materiale plastice comune de unică folosință începând cu 3 iulie 2021.
Începând cu data de 3 iulie 2021, foarte multe produse fabricate din plastic vor dispărea de pe rafturile magazinelor.
În mai 2018, Comisia Europeană a propus o directivă, care se bazează pe reducerea consumului de pungi de plastic de unică folosință datorită legislației UE din 2014 și pe noua legislație a UE privind deșeurile, care include obiective pentru reciclare.
Directiva a fost dezvoltată pentru a „viza cele 10 produse din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai adesea pe plajele și mările Europei, precum și uneltele de pescuit pierdute și abandonate. Aceste produse reprezintă cea mai mare parte a problemei. Împreună, acestea reprezintă 70% din toate deșeurile marine. ”
Interdicția face parte din eforturile mai mari pentru „Zero Waste Europe” și viziunea unei economii circulare. Locurile precum restaurantele au avut un avertisment amplu și trecerea la opțiunile reutilizabile sau biodegradabile va intra în vigoare luna viitoare.
Din data de 3 iulie nu se vor mai găsi pe rafturile magazinelor: beţişoarele de urechi, farfurii şi tacâmuri din plastic, paie pentru băuturi, pahare şi caserole din plastic sau polistiren expandat.
În locul produselor din plastic vor apărea produsele biodegradabile, care vor costa mai mult.
Ne putem lua adio de la aceste produse din plastic care vor fi înlocuite cu cele fabricate din materiale biodegradabile.
Produsele biodegradabile care le vor înlocui pe cele din plastic sunt: paie pentru băutură din hârtie, farfurii din trestie de zahăr şi pahare din carton.