EXCLUSIV PNRR: Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: Este normală negocierea prevederilor și a sumelor din program. Anul acesta nu vom avea niciun ban de la UE

EXCLUSIV PNRR: Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: Este normală negocierea prevederilor și a sumelor din program. Anul acesta nu vom avea niciun ban de la UE
Publicat: 11/06/2021, 13:39
Actualizat: 11/06/2021, 14:38

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe baza căruia România va primi, la finalul procedurilor, 29,2 miliarde euro pentru refacerea și relansarea economiei naționale în urma pandemiei Covid – 19, a fost trimis, într-o primă formă, și s-a întors cu observații de la Comisia Europeană.

Fie că sunt observații de formă, fie că sunt observații de fond sau ambele, ”este absolut normală o negociere între cele două părți”, apreciază Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România. Vorbim aici despre un acord între două părți, vorbim despre o sumă importantă, 29 miliarde euro și mai vorbim despre o necesară armonizare a tuturor aspectelor pe care le conține acest program, adaugă acesta.

Potrivit vicepreședintelui CFA România, vor fi mai câteva ”drumuri bune ale documentului, pe ruta București – Bruxelles”, iar cine se aștepta ca, odată trimis la Bruxelles, PNRR să fie imediat aprobat, fără comentarii sau observații, s-a înșelat. ”Este total nerealist să ne imaginăm că un astfel de document, de o importanță foarte mare pentru evoluția României, din punct de vedere economic și social, în următorii ani, ar fi fost aprobat de Comisia Europeană, pe loc”, spune Adrian Codirlașu.

Detaliul mai puțin știut este acela că, în relația celor două părți – România, reprezentată de actualul guvern, și Comisia Europeană – este o relație de tip finanțator – finanțat. ”Orice finanțator vrea să știe exact pe ce anume dă banii, prin urmare va cere suficiente amănunte care să îi ofere siguranța că ceea ce se prevede în planul de finanțare se va și întâmpla”, explică analistul.

În aceeași ordine de idei, nu doar că este normală o negociere a prevederilor programului, dar este probabil că s-a consemnat doar primul drum dus-întors al documentului. ”Vor mai fi reglaje, fără îndoială, iar documentul va fi agreat final doar după ce toate aspectele vor fi lămurite și înțelese la Bruxelles”, spune Codirlașu.

Am spus de mai multe ori până acum: România nu va avea niciun ban din PNRR în acest an – Adrian Codirlașu, analist economic

De altfel, Comisia Europeană anunțat, la rândul ei, că nu a respins PNRR trimis de România, așa cum au clamat liderii PSD după apariția în presă a unor documente în care Comisia a cerut clarificări României, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei pentru G4Media.ro.

Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. România se află în această etapă. Planul de Relansare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană – Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Având în vedere că s-a ajuns la începutul perioadei de vacanță în toate statele europene, este foarte probabil ca documentul să nu aibă o formă finală, agreată de Comisia Europeană cu statul român, până în toamna acestui an. Procedurile birocratice ale unui acord de o astfel de anvergură se vor extinde, cel mai probabil, până la sfârșitul anului. Prin urmare, pare fezabil scenariul în care abia din 2022 România să beneficieze real de suma alocată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?