EXCLUSIV PNRR. Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank: La ritmul investițiilor de-acum, ne trebuie câteva sute de ani să putem mișca ceva în agricultură

EXCLUSIV PNRR. Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank: La ritmul investițiilor de-acum, ne trebuie câteva sute de ani să putem mișca ceva în agricultură
Publicat: 12/06/2021, 09:34
Actualizat: 12/06/2021, 10:14

Pentru agricultura nu sunt prevăzute alte alocări, în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), exceptând cele 230 de milioane euro pentru desecări, iar proiectul privind refacerea sistemului de irigații, în valoare de 6,5 miliarde de euro, de care se legau atâtea speranțe ale fermierilor, a fost respins din motive de ”diferență de viziune foarte mare” – varianta oficială, a comentat pentru Gândul Financiar Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Științe Economice București și Economist şef Raiffeisen Bank.

România pierde astfel o oportunitate uriașă pe zona de irigații în agricultură, în opinia acestuia. ”Nu știu care este cauza, dar este păcat”, spune analistul, care recunoaște că până la urmă era și greu de crezut că irigațiile vor fi pe lista PNRR, după cum era conceput proiectul care presupune, în primul rând, un consum foarte mare de energie și de apă, în condițiile în care nu prea știm exact ce resurse de apă avem și cum le gestionăm.

Pe de altă parte, Ionuț Dumitru declară că pentru România va fi foarte greu să pună la punct sistemul de irigații de dinainte de 1989, pentru că este nevoie de o sumă foarte mare pentru investiții, fiind necesară probabil și o reevaluare a principiilor de funcționare ale acestuia.

Este o veste foarte proastă faptul că nu avem irigațiile în PNRR, necesarul de investiții este foarte mare – 20 miliarde euro –  și nu cred că avem resursele bugetare proprii necesare să putem face aceste investiții. In ritmul în care s-a investit în irigații în ultimii ani, adică câteva zeci de milioane de euro pe an, cred că ne trebuie câteva sute de ani. Este ridicol – Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank.

Cât despre panourile fotovoltaice pe care Ministerul Agriculturii avea de gând să le instaleze deasupra canalelor pentru a produce energia necesară, analistul spune că dincolo de dificultatea punerii în practică a unui astfel de proiect pe mii de hectare, mai există și problema furturilor.

„Nu știu dacă era o soluție potrivită, cine păzea în primul rând panourile fotovoltaice? În  momentul acesta, ANIF are resurse extrem de limitate. Să ne imaginăm că stă cineva să păzească panourile pe mii de kilometri pe canale, cred că  este o iluzie, nu cred că aceasta este soluția”, a precizat Ionuț Dumitru.

Bani de la buget?

Dacă ministrul Agriculturii Adrian Oros este optimist și speră să obțină de la buget ce nu a reușit să primească de la CE, Ionuț Dumitru nu este de aceeași părere și, de altfel, nici nu crede că România va putea să susțină o investiție atât de mare doar din resurse proprii.

„Nu este fezabil să finanțăm o sumă atât de mare din buget. Nu avem bani în buget de ordinul a 20-25 de miliarde euro nici 10-20 ani de acum înainte. Putem să facem un calcul, dacă am eșalona pe vreo 10 ani acest buget ar însemna două miliarde de euro pe an, adică 1% din PIB numai pentru irigații în fiecare an cheltuieli suplimentare, în condițiile în care constrângerile bugetare sunt foarte mari”, a precizat Ionuț Dumitru.

O veste bună pentru fermieri ar putea fi faptul că se așteaptă atât producții, cât și prețuri bune în acest an, ceea ce i-ar ajuta să recupereze pierderile suferite anul trecut din cauza secetei.

„Din fericire, perspectiva pentru agricultură este una bună în momentul de față. Din păcate, agricultura suferă de această volatilitate mare la condițiile climatice, tocmai de aceea era de dorit să facem aceste investiții, pentru că suntem meteo dependenți, iar un an secetos cum a fost 2020 poate cauza pierderi foarte mari și poate destabiliza pe mulți agricultori”, a tras un semnal de alarmă Ionuț Dumitru.

Comisia Europeană a dezmințit, vineri, că ar fi respins Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimis de România, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, anunțând că a început o evaluare aprofundată a planurilor de redresare și reziliență pe care le-a primit. Executivul european a acceptat și o prelungire a perioadei de evaluare solicitată de România.

România ar urma să primească prin PNRR fonduri de 29,2 miliarde euro pentru refacerea și relansarea economiei naționale în urma pandemiei Covid – 19.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații