Prima pagină » Știri » Mesajul premierului Florin Cîțu, la 31 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990: „Justiția este încă datoare românilor în această privință” – FOTO

Mesajul premierului Florin Cîțu, la 31 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990: „Justiția este încă datoare românilor în această privință” – FOTO

Asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul morților s-ar ridica la peste 100 / Sursă FOTO: Mediafax Foto

Prim-ministrul Florin Cîțu susține că evenimentele din urmă cu 31 de ani reprezintă „una dintre cele mai negre perioade ale istoriei noastre postdecembriste”, care au lăsat răni deschise „atât timp cât nu știm adevărul și vinovații”.

Evenimentele din urmă cu 31 de ani au fost provocate de „cerucrile puterii de atunci” care „au învrăjbit români contra români”, susține Florin Cîțu.

„Cercuri ale puterii de atunci au învrăjbit români contra români”

„Au trecut 31 de ani de la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei noastre postdecembriste, când cercuri ale puterii de atunci au învrăjbit români contra români. Acțiunile de reprimare a manifestației-maraton din Piața Universității și mineriada din 13-15 iunie 1990 au demonstrat cât de grave pot fi consecințele diversiunilor și manipulărilor: oameni uciși, răniți și democrația pusă în pericol. Sunt lucruri care rămân în memoria colectivă, răni încă deschise atât timp cât nu știm adevărul și vinovații.

Nu trebuie să ne fie teamă de adevăr și să avem înțelepciunea de a cultiva dialogul și de a nu ne lăsa pradă încercărilor unora de a ne dezbina. Vedem cum pandemia ne-a pus pe toți de aceeași parte a baricadei și doar prin eforturile noastre comune începem să revenim la normalitate. Chiar dacă avem opinii diferite, trebuie să ne urmăm drumul comun, construit pe democrație, coeziune socială și relansare economică post-pandemie”, este mesajul premierului.

Pe 13 iunie se împlinesc 31 de ani de la debutul mineriadei din 13-15 iunie 1990, unul dintre cele mai negre și violente episoade din epoca României postdecembriste. La acea vreme, cele 53 de zile de proteste anticomuniste din centrul Bucureștiului au fost reprimate cu ajutorul minerilor aduși în Capitală din Valea Jiului.

Cifrele oficiale arată că șase persoane au decedat și aproape 2.000 au fost rănite sau reținute abuziv, însă cele reale ar fi mult mai mari.

La 31 de ani după, dreptatea în acest caz rămân doar un concept – vinovații nu au fost pedepsiți, iar dosarul mineriadei stă prin sertarele justiției, uitat de vreme, dar nu ști de victime, care au rămas cu răni adânci.

Citește și