Prima pagină » Actualitate » Cristian Popescu Piedone, judecat separat în procesul Colectiv după ce instanța a decis disjungerea dosarului său. Ce înseamnă asta pentru fostul primar al sectorului 4

Cristian Popescu Piedone, judecat separat în procesul Colectiv după ce instanța a decis disjungerea dosarului său. Ce înseamnă asta pentru fostul primar al sectorului 4

Cristian Popescu Piedone, judecat separat în procesul Colectiv după ce instanța a decis disjungerea dosarului său. Ce înseamnă asta pentru fostul primar al sectorului 4

Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4 și actual edil al sectorului 5, va fi judecat separat în procesul Colectiv, după ce Curtea de Apel a decis luni, 14 iunie, ca dosarul său să fie disjuns, informează Libertatea.ro.

Decizia a venit după ce cei doi judecători nu au ajuns la un acord privind schimbarea încadrării juridice, ceea ce ar putea duce la pedepse mai ușoare pentru fostul primar al sectorului 4, dar și pentru pompierii și angajații Primăriei care sunt inculpați.

Astfel, în acest dosar se va forma un complet de divergență, ceea ce înseamnă că va fi convocat un al treilea judecător care să încline balanța, următorul termen fiind stabilit în septembrie.

În schimb, în celălalt dosar au rămas patronii clubului și pirotehniștii, iar următorul termen este stabilit pentru următoarele două zile.

Președinta completului de judecată a decis disjungerea dosarului lui Piedone, pentru care este nevoie de formarea unui complet de divergență pentru a se ajunge la un acord privind schimbarea încadrării juridice. Ea a anunțat că următorul termen în acest dosar este pe 22 septembrie, deoarece al treilea judecător trebuie să studieze dosarul.

Celelalt dosar, cel în care sunt judecați patronii clubului și pirotehniștii, continuă cu dezbaterile finale pe 15 și 16 iunie.

După anunțul privind formarea unui complet de divergență, președinta completului de judecată a propus inclusiv disjungerea dosarului, astfel încât cei în cazul cărora se ia în calcul schimbarea încadrării juridice să fie judecați într-un alt proces.

O eventuală schimbare a încadrării faptelor s-ar putea solda cu aplicarea unor pedepse mai ușoare, în cazul condamnării inculpaților.

Anunțul judecătorilor privind separarea celor două dosare a stârnit rumoare în sala de judecată.

Un avocat al victimelor a afirmat că „e bătaie de joc”. Totodată, procurorul DNA a spus că disjungerea dosarului ar fi „una tardivă”.

„E un singur dosar. Acesta a fost scopul pentru care s-au reunit dosarele”, a declarat procurorul DNA, citat de Libertatea.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, apelul din dosarul Colectiv, în care au fost condamnaţi, printre alţii, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, doi pompieri şi patronii clubului.

Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare

Procesul de află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

  • Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
  • Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
  • Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
  • De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.
  • Totodată, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori, amintește G4Media.ro.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și