Exclusiv GÂNDUL FINANCIAR. Cu cât vor crește prețurile pe piața imobiliară? Daniel Tudor, broker: Oamenii trebuie să simtă că fac o investiție corectă

Exclusiv GÂNDUL FINANCIAR. Cu cât vor crește prețurile pe piața imobiliară? Daniel Tudor, broker: Oamenii trebuie să simtă că fac o investiție corectă
Brokerul imobiliar Daniel Tudor, invitat al emisiunii GÂNDUL FINANCIAR
Publicat: 15/06/2021, 20:58
Actualizat: 15/06/2021, 21:01

Piața imobiliară este așteptată să simtă creșterea prețurilor din zona materialelor de construcții, semnalată în ultima perioadă și de asociațiile de profil. Brokerul imobiliar Daniel Tudor, invitat al emisiunii GÂNDUL FINANCIAR, este de părere că această mărire nu va fi, totuși, dublu unitată, argumentând că oamenii nu pot susține o creștere de 10-15-20% pe an, pentru că vor începe să se sperie.

„Piața imobiliară nu poate să meargă la infinit în sus, în mod cert lucrurile se vor opri. În acest moment, marea provocarea este creșterea consturilor construcției și construcțiilor, materiale și manoperă, care trebuie cumva absorbite pe termen scurt”, a explicat Daniel Tudor, la GÂNDUL FINANCIAR.

„Nu văd o creștere de două cifre an/an a pieței, a prețurilor, pentru că nu e sustenabilă pe termen lung. Oamenii nu pot susține o creștere de 10-15-20% pe an, pentru că vor începe să se sperie. Oamenii trebuie să simtă că fac o investiție corectă, că au un câștig bun, dar nu galopant, pentru că asta este iz de alte probleme pe termen lung”, a detaliat brokerul imobiliar.

Potrivit specialistului, românii investesc în imobiliare, respectiv între 22 – 33% de unități dintr-un proiect sunt cumpărate pentru investiție.

Ce influență au prețurile din construcții

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) a atras recent atenția asupra creșterilor fără precedent ale prețurilor la majoritatea materialelor de construcții, care ar putea escalada într-un colaps investițional. Conform unui comunicat al FPSC din a doua parte a lunii trecute, s-au înregistrat cresteri semnificative la majoritatea materialelor de construcții: polistiren – peste 50%, teava pvc – peste 25%, tub PE – 30%, table zincate – 45%, balast – 50%, nisip – 40%, bitum – peste 30%, oțel-beton – peste 30%, motorină – 18%, iar trendul era descris drept în continuare crescător.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj XTB, estima recent, într-o analiză preluată de publicația Agenda Construcțiilor, ponderea valorică a materialelor în lucrările de constructii este puternic variabilă, dar în general, în construcțiile civile, este vorba de o cota sensibil mai mică de jumătate din prețul final.

„Astfel, în estimare generală, și fără a lua în calcul alte aspecte (păstrând celelalte variabile precum forța de muncă, utilitățile sau impozitele neschimbate) am putea vorbi de un impuls de creștere a prețurilor pe segmentul rezidential de aproximativ 12-13% în raport cu media anului trecut”, estima Claudiu Cazacu. Totuși, efectul final în prețuri va depinde de mulți alți factori și e probabil că, în actualul context de piață, dezvoltatorii vor absorbi o parte din scumpirea materiilor prime în marjele de profit.

Potrivit Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată, la nivel național, de vânzătorii de apartamente (noi și vechi) s-a majorat cu 0,7% în luna mai, ajungând la un nivel de 1.406 euro pe metru pătrat util (față de 1.396 de euro pe metru pătrat util la finele lui aprilie). Sunt diferențe pe cele două segmente. De exemplu, în Capitală, la locuințele vechi s-a cerut un preț cu 0,9% mai mic, iar la cele npi, cu 6,6% mai mare.

Conform analizei compania de consultanță imobiliară JLL, în Capitală prețurile au înregistrat o creștere de 1,3% în primul trimestru din 2021 comparativ cu trimestrul anterior, ajungând la o medie de 1.485 euro/mp. După două trimestre consecutive (T2 2020 și T3 2020) în care au fost consemnate scăderi ale prețurilor de sub 1%, creșterea în ultimele două trimestre (T4 2020 și T1 2021) este un semn clar că piața rezidențială nu a fost afectată semnificativ de pandemie. „Pentru 2021 ne așteptăm la o creștere moderată a prețurilor, având în vedere evoluția primului trimestru și, de asemenea, estimările foarte bune privind indicatorii macroeconomici”, se arată în raportul Bucharest City Report T1 2021.

Potrivit JLL, oferta de locuințe noi a crescut în București – Ilfov cu aproximativ 3.500 de noi unități. Planurile dezvoltatorilor din București au fost afectate în mică măsură de pandemie, cu toate acestea specialiștii se așteptăm ca până la sfârșitul anului numărul locuințelor livrate să fie cu 15% mai mic față de 2020, din cauză că unele proiecte au fost amânate pentru 2022.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar