Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin este considerată ”istorică” sau ”crucială” de către majoritatea analiștilor politici ai planetei, în contextul în care relațiile dintre SUA și Rusia au coborât până la cel mai scăzut nivel al ultimelor decenii.
UPDATE – 20:20
Joe Biden, după întâlnirea cu Vladimir Putin:
UPDATE – 19:02
Vladimir Putin, după întâlnirea cu Joe Biden:
UPDATE – 18:38
Potrivit informațiilor transmise de CNN, întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat. Nu va exista o conferință de presă comună, cei doi președinți vor susține declarații separate în fața presei.
Summitul istoric a început prin întâlnirea bilaterală a preşedinţilor din SUA şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, care a durat 93 de minute.
După o pauză de 45 de minute, întâlnirea a continuat cu o reuniune în format extins la care au participat Joseph Biden şi Vladimir Putin alături de toţi membrii delegațiilor din Statele Unite şi Rusia. Această sesiune a summitului a durat 65 de minute.
UPDATE – 18:15
Prima fotografie de la a doua rundă de discuții dintre Joe Biden și Vladimir Putin, în format extins, potrivit presei din Rusia, preluată de BBC.
RIA Novosti has published a photograph of the second round of the Putin-Biden talks – with advisors/ministers pic.twitter.com/zOCy72sojk
— Will Vernon (@BBCWillVernon) June 16, 2021
UPDATE – 17:20
A început cea de-a doua rundă de discuții dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin. Sunt prezente și delegațiile celor două țări, întâlnirea având loc în format extins.
UPDATE – 16:50
Prima sesiune a întâlnirii dintre preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, Joseph Biden şi Vladimir Putin, s-a încheiat, iar summitul va continua – după o scurtă pauză – cu ”reuniunea în format extins, alături de toţi membrii delegaţiilor celor două ţări”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit TASS.
Conform unui oficial american citat de CNN, întâlnirea în format restrâns dintre Joseph Biden şi Vladimir Putin, la care au participat și secretarul de stat american Antony Blinken, alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a durat aproximativ două ore, cu o jumătate de oră mai mult decât era programat.
Știrea inițială
Joe Biden și Vladimir Putin au sosit separat la Villa La Grange care găzduiește summitul, fiind întâmpinați de președintele Elveției, Guy Parmelin, iar apoi au zâmbit jurnaliștilor, în timpul realizării fotografiilor care au precedat întâlnirea. Vladimir Putin i-a mulțumit lui Joe Biden pentru că avut inițiativa acestei întâlniri, iar apoi a precizat că SUA și Rusia ”au multe probleme acumulate”, însă speră într-o întâlire ”productivă”.
”Știu că ați avut o călătorie lungă și că aveți multă treabă. Totuși, SUA și Rusia au o mulțime de probleme acumulate care necesită o întâlnire la cel mai înalt nivel și sper că întâlnirea noastră va fi productivă”, a transmis președintele Rusiei, iar Joe Biden s-a limitat la a răspunde că ”Vom lucra în interes reciproc”, potrivit BBC News.
Ulterior, Biden și Putin s-au retras, alături de miniștrii de Externe – Antony Blinken și Serghei Lavrov -, în spatele ușilor închise.
Analiștii politici cred că summitul Putin-Biden se va concentra, probabil, pe aceeași gamă de probleme discutate în cadrul întâlnirii Lavrov-Blinken, care poate fi împărțită în probleme globale și regionale.
În ceea ce privește rezultatul palpabil al acestui summit, specialiștii s-au pus de acord. Nu trebuie așteptate rezultate istorice, însă această întâlnire reprezintă un pas important – ”întotdeauna e mai bine să ne întâlnim față în față”, a transmis Joe Biden – în normalizarea relațiilor dintre cele două mari puteri.
”Discuţiile vor fi foarte dificile, iar rezultatele probabil nu vor fi istorice. Nu trebuie să existe aşteptări, este imposibil să fie aşteptări privind succese majore. Starea relaţiilor Rusia-SUA este prea dificilă. Dar faptul că cei doi preşedinţi au decis să se întâlnească şi să discute direct despre probleme este o realizare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, înainte de începerea summitului.
”Președintele Biden poate să-l privească pe președintele Putin în ochi și să spună: Acestea sunt așteptările Americii. Acesta este ceea ce reprezintă America. Aceasta este ceea ce înseamnă America. Dacă așteptați rezultate semnificative, ați putea aștepta o perioadă lungă de timp”, a punctat și Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională de la Casa Albă.
Vladimir Putin este un lider ”impredictibil”, susțin analiștii politici, iar staff-ul lui Joe Biden ia în calcul și un eventual eșec al acestui summit.
”Stabilirea unor „linii roșii”, care nu pot fi trecute, cu un lider impredictibil precum Vladimir Putin, poate fi un lucru riscant”, transmite publicația Vox.
Președintele american s-a declarat pregătit pentru întâlnirea cu Vladimir Putin. Și-a studiat ”adversarul”, a vorbit chiar și cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii despre acesta, nu și-a ascuns intențiile nici în fața liderilor NATO sau ai G7.
De la sosirea în Europa, Biden a avut consultări prelungite, dimineața, cu consilierii săi, iar după-amiezele au fost rezervate agendei oficiale. În timpul acestui ”antrenament” intens, președintele american i-a avut alături de secretarul de stat Blinken și pe Jack Sullivan, consilierul pentru probleme de siguranță națională.
Joe Biden a declarat, de altfel, că liderii NATO și-au manifestat satisfacția în ceea ce privește deschiderea sa de a le prezenta, punctual, ce așteptă de la întâlnirea cu Vladimir Putin și cum va fi creionat scenariul discuțiilor. Joe Biden este cel de-al cincelea președinte american cu care se va întâlni Vladimir Putin.
Potrivit CNN, Joe Biden le-a spus consilierilor săi că așteaptă un mesaj sincer din partea președintelui rus, în timpul summitului, fiind pregătit pentru a contracara diversele ”tactici” la care va apela acesta.
La rândul ei, Prima Doamnă a Americii a transmis că Joe Biden este ”prea pregătit” pentru summitul de la Geneva, manifestându-și optimismul că președintele SUA va ști cum să gestioneze, din toate punctele de vedere, această întâlnire.
Relația ”rece” dintre SUA și Rusia este evidentă, în ultima perioadă, iar Joe Biden nu a încercat să ”cosmetizeze” acest adevăr. Totuși, analiștii înclină către ideea că președintele american ar agrea un sceanariu al ”pașilor mici, dar esențiali”, tocmai pentru ca stabilitatea relației dintre cele două super-puteri să fie reconstruită în timp, încetul cu încetul.
La rândul său, Vladimir Putin a declanșat acțiunile pregătitoare ale întâlnirii cu Joe Biden oferind – pe data de 11 iunie – un interviu la NBC. Președintele rus a fost ferm atunci când subiectul ”hakerii ruși” a fost adus în discuție, declarând că nu există dovezi în acest sens, iar toate acuzațiile SUA sunt ”lipsite de temei”.
„Unde sunt dovezile? Unde sunt dovezile? Am fost acuzați de tot felul de lucruri: interferențe electorale, atacuri cibernetice și așa mai departe. Și nici măcar o dată nu s-au obosit (n.red. – americanii) să producă dovezi”, a spus Putin.
Bineînțeles, ”cazul Alexei Navalnîi” nu putea să lipsească din seria întrebărilor care i-au fost adresate lui Putin, iar acesta a transmis că dizidentul nu este tratat mai rău decât alte persoane aflate închisoare și că un eventual ordin de otrăvire a acestuia, acum câteva luni, nu putea fi dat de președintele Rusiei.
”Nu va fi tratat mai rău decât oricine altcineva. Astfel de decizii în această țară nu sunt luate de președinte”, a răspuns Vladimir Putin.