Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Summitul Biden-Putin de la Geneva, sub semnul marilor așteptări. Joe Biden: ”Agenda mea nu este împotriva Rusiei, ci pentru poporul american”

UPDATE | Summitul Biden-Putin de la Geneva, sub semnul marilor așteptări. Joe Biden: ”Agenda mea nu este împotriva Rusiei, ci pentru poporul american”

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin este considerată ”istorică” sau ”crucială” de către majoritatea analiștilor politici ai planetei, în contextul în care relațiile dintre SUA și Rusia au coborât până la cel mai scăzut nivel al ultimelor decenii.

UPDATE – 20:20

Joe Biden, după întâlnirea cu Vladimir Putin:

  • Nimic nu poate înlocui dialogul față în față. Relația trebuie să fie stabilă și previzibilă, în interes reciproc. Stabilitatea strategică a fost unul dintre subiectele principale de discuţie.
  • A fost important să ne întâlnim față în față, astfel încât să nu existe nicio greșeală cu privire la ceea ce am vrut să comunic.
  • Orice președinte al Statelor Unite trebuie să spună lucrurilor pe nume.
  • Există o perspectivă autentică de a îmbunătăți în mod semnificativ relațiile dintre țările noastre.
  • Acolo unde avem diferențe, vreau ca președintele Putin să înțeleagă de ce spun ceea ce spun și de ce fac ceea ce fac și cum vom răspunde la diferite acțiuni care dăunează intereselor Americii. I-am prezentat președintelui Putin agenda mea, i-am spus că nu este împotriva Rusiei sau împotriva altcuiva. Este pentru poporul american.
  •  Eu vreau o relaţie stabilă şi predictibilă cu Rusia, când avem diferenţe, vreau ca Vladimir Putin să înteleagă.
  • Am discutat despre controlul armamentului şi despre modalităţi de evitare a conflictelor. Am stabilit să lansăm dialog strategic.
  • Am vorbit despre ”gafe”, cum este cazul lui Alexei Navalnîi, despre importanța libertății presei. Drepturile omului vor fi mereu un principiu esenţial al SUA. I-am spus că vom continua să vorbim despre drepturile omului, care ne sunt date prin naştere (…). Am vorbit şi despre cazurile a doi cetăţeni americani deţinuţi în Rusia. Rusia încearcă să îşi menţină statutul de putere mondială. Pierderea acestui statut va fi preţul plătit pentru continuarea ingerinţelor. Ei nu sunt în stare să dicteze ceea ce se întâmplă în lume. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă Aleksei Navalnîi moare. Consecinţele pentru Rusia vor fi devastatoare.
  • Nu cred că  președintele Putin vrea să intre într-un război ”rece”.
  • I-am spus președintelui Putin că există reguli pe care trebuie să le respectăm.
  • Am vorbit şi despre securitatea cibernetică. Naţiunile responsabile trebuie să ia măsuri împotriva grupurilor infracţionale din domeniul cibernetic. Rusia este de acord în principiu. Dar una este în principiu, iar alta este la nivel practic. Am arătat clar că nu vom tolera încercările de a ne încălca suveranitatea democratică sau de a ne destabiliza alegerile democratice și că vom răspunde.
  • Avem un dialog strategic bazat pe stabilitate.
  • Trebuie să ne asigurăm că Iranul nu obține arme nucleare.
  • Arctica trebuie să rămână o zonă liberă, pe de altă parte vom conlucra pentru a nu mai exista terorism în Afganistan.
  • Rusia are o perspectivă diferită asupra Belarusului.
  • Am vrut să identificăm zonele în care țările noastre pot conlucra.
  • Discuția s-a desfășurat pe ”un ton bun, pozitiv”, chiar dacă au existat dezacorduri. Nu a fost o atmosferă de ”paroxism”.
  • Stabilim o bază clară în ceea ce privește relațiile ruso-americane. Vom vedea, în viitoarele șase luni sau un an, cum vom coopera.

UPDATE – 19:02

Vladimir Putin, după întâlnirea cu Joe Biden:

  • Discuția cu Joe Biden a fost ”constructivă”. A fost substanțială, concretă și a avut loc într-o atmosferă care avea ca scop obținerea de rezultate.
  • Joe Biden este un lider politic experimentat, este foarte diferit de preşedintele Donald Trump.
  • Nu a existat ostilitate, ambele părţi au manifestat dorinţa de a se înţelege.
  • Nu am fost invitat la Casa Albă. NOTĂ – nici Vladimir Putin nu l-a invitat pe Joe Biden la Moscova.
  • Ambasadorii SUA și ai Rusiei se vor întoarce la posturile lor diplomatice și își vor prelua funcțiile. Întrebarea când se va întâmpla acest lucru este „pur tehnică”. NOTĂ – Rusia l-a retras pentru consultări, în martie, pe ambasadorul de la Washington, Anatoly Antonov, iar ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a revenit la Washington din cauza tensiunilor bilaterale.
  • Statele Unite și Rusia vor începe consultări privind securitatea cibernetică. ”Ambele părți trebuie să își asume anumite obligații”.
  • Alexei Navalnîi a încălcat condițiile cauțiunii plecând în străinătate. A ignorat în mod conștient cerințele legii. Domnul în cauză a plecat în străinătate pentru tratament. De îndată ce s-a dus la spital, și-a arătat videoclipurile pe internet. A vrut, în mod conștient, să încalce legea. Ştia foarte bine că era dat în urmărire, dar a revenit în Rusia în mod deliberat pentru a fi arestat. A făcut exact ce a vrut să facă. Deci, ce fel de discuție putem avea (n.red. – despre el)?
  • Nu îmi amintesc întâlnirea cu Joe Biden atunci când era vicepreședinte, în urmă cu un deceniu, în care Biden ar fi spus că s-a uitat în ochii mei și nu a văzut suflet.

UPDATE – 18:38

Potrivit informațiilor transmise de CNN, întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat. Nu va exista o conferință de presă comună, cei doi președinți vor susține declarații separate în fața presei.

Summitul istoric a început prin întâlnirea bilaterală a preşedinţilor din SUA şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, care a durat 93 de minute.

După o pauză de 45 de minute, întâlnirea a continuat cu o reuniune în format extins la care au participat Joseph Biden şi Vladimir Putin alături de toţi membrii delegațiilor din Statele Unite şi Rusia. Această sesiune a summitului a durat 65 de minute.

UPDATE – 18:15

Prima fotografie de la a doua rundă de discuții dintre Joe Biden și Vladimir Putin, în format extins, potrivit presei din Rusia, preluată de BBC.

UPDATE – 17:20

A început cea de-a doua rundă de discuții dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin. Sunt prezente și delegațiile celor două țări, întâlnirea având loc în format extins.

UPDATE – 16:50

Prima sesiune a întâlnirii dintre preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, Joseph Biden şi Vladimir Putin, s-a încheiat, iar summitul va continua – după o scurtă pauză – cu ”reuniunea în format extins, alături de toţi membrii delegaţiilor celor două ţări”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit TASS.

Conform unui oficial american citat de CNN, întâlnirea în format restrâns dintre Joseph Biden şi Vladimir Putin, la care au participat și secretarul de stat american Antony Blinken, alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a durat aproximativ două ore, cu o jumătate de oră mai mult decât era programat.

Știrea inițială

Joe Biden și Vladimir Putin au sosit separat la Villa La Grange care găzduiește summitul, fiind întâmpinați de președintele Elveției, Guy Parmelin, iar apoi au zâmbit jurnaliștilor, în timpul realizării fotografiilor care au precedat întâlnirea.  Vladimir Putin i-a mulțumit lui Joe Biden pentru că avut inițiativa acestei întâlniri, iar apoi a precizat că SUA și Rusia ”au multe probleme acumulate”, însă speră într-o întâlire ”productivă”.

”Știu că ați avut o călătorie lungă și că aveți multă treabă. Totuși, SUA și Rusia au o mulțime de probleme acumulate care necesită o întâlnire la cel mai înalt nivel și sper că întâlnirea noastră va fi productivă”, a transmis președintele Rusiei, iar Joe Biden s-a limitat la a răspunde că ”Vom lucra în interes reciproc”, potrivit BBC News.

Ulterior, Biden și Putin s-au retras, alături de miniștrii de Externe – Antony Blinken și Serghei Lavrov -, în spatele ușilor închise.

Analiștii politici cred că summitul Putin-Biden se va concentra, probabil, pe aceeași gamă de probleme discutate în cadrul întâlnirii Lavrov-Blinken, care poate fi împărțită în probleme globale și regionale.

  • neproliferare
  • controlul armelor nucleare
  • pandemii
  • schimbări climatice
  • drepturile omului
  • Coreea de Nord, Afganistan, tensiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Iranul
  • escaladarea recentă a conflictului Palestina-Israel
  • alte probleme urgente de interes reciproc

Dmitri Peskov: ”Starea relaţiilor Rusia-SUA este prea dificilă”

În ceea ce privește rezultatul palpabil al acestui summit, specialiștii s-au pus de acord. Nu trebuie așteptate rezultate istorice, însă această întâlnire reprezintă un pas important – ”întotdeauna e mai bine să ne întâlnim față în față”, a transmis Joe Biden – în normalizarea relațiilor dintre cele două mari puteri.

”Discuţiile vor fi foarte dificile, iar rezultatele probabil nu vor fi istorice. Nu trebuie să existe aşteptări, este imposibil să fie aşteptări privind succese majore. Starea relaţiilor Rusia-SUA este prea dificilă. Dar faptul că cei doi preşedinţi au decis să se întâlnească şi să discute direct despre probleme este o realizare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, înainte de începerea summitului.

”Președintele Biden poate să-l privească pe președintele Putin în ochi și să spună: Acestea sunt așteptările Americii. Acesta este ceea ce reprezintă America. Aceasta este ceea ce înseamnă America. Dacă așteptați rezultate semnificative, ați putea aștepta o perioadă lungă de timp”, a punctat și Jake Sullivanconsilierul pentru probleme de securitate națională de la Casa Albă.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin este considerată ”istorică” sau ”crucială” de către majoritatea analiștilor politici ai planetei (Foto – Profimedia Images)

Vladimir Putin este un lider ”impredictibil”, susțin analiștii politici, iar staff-ul lui Joe Biden ia în calcul și un eventual eșec al acestui summit.

”Stabilirea unor „linii roșii”, care nu pot fi trecute, cu un lider impredictibil precum Vladimir Putin, poate fi un lucru riscant”, transmite publicația Vox.

Joe Biden, pregătit pentru întâlnirea cu Vladimir Putin

Președintele american s-a declarat pregătit pentru întâlnirea cu Vladimir Putin. Și-a studiat ”adversarul”, a vorbit chiar și cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii despre acesta, nu și-a ascuns intențiile nici în fața liderilor NATO sau ai G7.

De la sosirea în Europa, Biden a avut consultări prelungite, dimineața, cu consilierii săi, iar după-amiezele au fost rezervate agendei oficiale. În timpul acestui ”antrenament” intens, președintele american i-a avut alături de secretarul de stat Blinken și pe Jack Sullivan, consilierul pentru probleme de siguranță națională.

Președintele american s-a declarat pregătit pentru întâlnirea cu Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images

Joe Biden a declarat, de altfel, că liderii NATO și-au manifestat satisfacția în ceea ce privește deschiderea sa de a le prezenta, punctual, ce așteptă de la întâlnirea cu Vladimir Putin și cum va fi creionat scenariul discuțiilor. Joe Biden este cel de-al cincelea președinte american cu care se va întâlni Vladimir Putin.

Potrivit CNN, Joe Biden le-a spus consilierilor săi că așteaptă un mesaj sincer din partea președintelui rus, în timpul summitului, fiind pregătit pentru a contracara diversele ”tactici” la care va apela acesta.

La rândul ei, Prima Doamnă a Americii a transmis că Joe Biden este ”prea pregătit” pentru summitul de la Geneva, manifestându-și optimismul că președintele SUA va ști cum să gestioneze, din toate punctele de vedere, această întâlnire.

Relația ”rece” dintre SUA și Rusia este evidentă, în ultima perioadă, iar Joe Biden nu a încercat să ”cosmetizeze” acest adevăr. Totuși, analiștii înclină către ideea că președintele american ar agrea un sceanariu al ”pașilor mici, dar esențiali”, tocmai pentru ca stabilitatea relației dintre cele două super-puteri să fie reconstruită în timp, încetul cu încetul.

Vladimir Putin: ”Unde sunt dovezile conform cărora Rusia a atacat cibernetic SUA?”

La rândul său, Vladimir Putin a declanșat acțiunile pregătitoare ale întâlnirii cu Joe Biden oferind – pe data de 11 iunie – un interviu la NBC. Președintele rus a fost ferm atunci când subiectul ”hakerii ruși” a fost adus în discuție, declarând că nu există dovezi în acest sens, iar toate acuzațiile SUA sunt ”lipsite de temei”.

„Unde sunt dovezile? Unde sunt dovezile? Am fost acuzați de tot felul de lucruri: interferențe electorale, atacuri cibernetice și așa mai departe. Și nici măcar o dată nu s-au obosit (n.red. – americanii) să producă dovezi”, a spus Putin.

Bineînțeles, ”cazul Alexei Navalnîi” nu putea să lipsească din seria întrebărilor care i-au fost adresate lui Putin, iar acesta a transmis că dizidentul nu este tratat mai rău decât alte persoane aflate închisoare și că un eventual ordin de otrăvire a acestuia, acum câteva luni, nu putea fi dat de președintele Rusiei.

”Nu va fi tratat mai rău decât oricine altcineva. Astfel de decizii în această țară nu sunt luate de președinte”, a răspuns Vladimir Putin.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și