Se pare că zeci de doze de vaccin anti-COVID-19 sunt aruncate în Rusia întrucât oamenii cumpără certificate care „să dovedească” faptul că au primit ambele doze de ser. Unii doctori acceptă să fie plătiți în acest sens și introduc în registrul oficial al vaccinării date fără să administreze vaccinul, pe care ulterior îl distrug în cazul în care „apare vreo inspecție neașteptată”.
Dozele de vaccin sunt „aruncate în toalete sau distruse”, a dezvăluit un medic din Moscova, potrivit The Sun. „Afacerea” ilegală vine în contextul în care Rusia se confruntă cu al treilea val de infectări COVID-19, în timp ce locurile libere din spitale se ocupă rapid. De asemenea, există îngrijorări referitoare la o nouă tulpină a SARS-CoV-2 care a fost identificată în Moscova. Pacienții infectați „nu mai răspund” la tratament iar numărul pacienților conectați la ventilatoare atinge noi recorduri.
Unii ruși folosesc certificatele false pentru a pleca în vacanțe într-o altă țară iar alții vor să păstreze numărul persoanelor vaccinate ridicat astfel încât să nu se mai impună limite oficiale în această privință în anumite regiuni sau sectoare ale economiei.
Oamenii nu prea au încredere în vaccin și refuză să se imunizeze, chiar dacă guvernul lui Putin îi îndeamnă să facă acest lucru, mai ales în contextul în care numărul infectărilor crește vertiginos iar sute de persoane bolnave de COVID-19 vor în fiecare zi.
Vaccinul Sputnik V este primul vaccin anti-COVID-19 înregistrat în lume, însă în prezent este irosit întrucât oamenii preferă să plătească până la 200 de lire pentru certificatele false de vaccinare. Aceștia le achiționează și prin intermediul reclamelor pe social media iar o parte din bani ajung la medicii care introduc datele în registrul oficial.
Dozele sunt distruse de medicii care introduc datele „în cazul în care apare o inspecție neprevăzută”.
„Sunt aruncate în toaletă sau distruse, în orice mod, dar acestea sunt vaccinuri bune care ar putea salva vieți”, a declarat un medic.
Cei care cumpără vaccinurile primesc un certificat „cu toate ștampilele necesare”.
Publicația de investigații Baza susține faptul că această metodă a fost pusă în aplicare deoarece doctorii ruși nu au încredere în vaccinul Sputnik.
„Există mult scepticism în rândul medicilor – mulți oameni din rândul personalului medical au făcut vaccinări fictive. Și-au adus și rudele și familiile”, relatează sursa citată.
Un jurnalist care a făcut un experiment pentru a vedea cum funcționează lucrurile a constatat că vaccinarea fusese înregistrată în orașul Saratov, chiar dacă el nu a fost niciodată acolo.
O altă investigație a scos la iveală cel puțin 10 canale de Telegram care ofereau astfel de servicii. Unul dintre ele era numit RusMed iar altul biroul pentru ajutor. Prețurile pentru un astfel de „serviciu” pot fi și de doar 30 de lire iar mulți apelează la această metodă de frică să nu fie dați afară de la locul de muncă dacă nu se vaccinează anti-COVID-19.