Organizația Națiunilor Unite avertizează că schimbările climatice accelerate determină o intensificare dramatică a dezastrelor globale legate de secetă, care amenință producția agricolă, resursele sigure de apă ale lumii și alte aspecte esențiale ale dezvoltării, într-un raport special dedicat fenomenului extrem. Potrivit cercetătorilor, seceta a afectat 1,5 miliarde de oameni până acum în acest secol, iar costurile economice estimate la nivel global sunt semnificative.
Cercetătorii ONU spun că seceta a afectat mai mulți oameni din toată lumea în ultimele patru decenii decât orice alt dezastru natural și că impactul situației de urgență a fenomenului climatic asupra vieții și al asigurării mijloacelor de trai al locuitorilor de pe întreaga planetă se va agrava în decursul anilor următori, relatează Voa News.
Reprezentantul special pentru reducerea riscului de dezastre al Secretarului general al ONU, Mami Mitzutori, a declarat că seceta a afectat deja 1,5 miliarde de oameni în acest secol și că cea mai mare parte a lumii va trăi cu deficit de apă în următorii câțiva ani, pe măsură ce fenomenele extreme de secetă vor crește.
„Seceta este pe cale să devină viitoarea pandemie și nu există niciun vaccin să o vindece. Seceta a afectat direct 1,5 miliarde de oameni până acum și acest număr va crește dramatic dacă lumea nu va gestiona mai bine acest risc și nu va înțelege mai bine cauzele de la rădăcină și nu va acționa pentru a le opri”, a declarat Mami Mizutori, conform comunicatului organizației.
Potrivit reprezentantului ONU, seceta este un factor major în degradarea solului și este de vină pentru randamentele în scădere la majoritatea culturilor. Oficialul spune că schimbarea modelelor și a variabilității precipitațiilor reprezintă un risc pentru 70% din agricultura globală, care este dependentă de ploi.
„O planetă în încălzire riscă să ducă la mărirea numărului oamenilor fără acces la apă curată și condiții sanitare, ceea ce duce la creșterea semnificativă a răspândirii bolilor, a riscului de strămutare și chiar a potențialului de conflict asupra resurselor de apă în scădere”, a afirmat Mizutori, conform sursei citate.
Potrivit raportului, pagubele cauzate de secetă sunt adesea subevaluate. Costul economic global cauzat de secetă este estimat la cel puțin 124 de miliarde de dolari, între 1998 și 2017. Conform organizației, estimările unora dintre consturile directe includ pierderi anuale în Statele Unite ale Americii ce aproximativ 6,4 miliarde de dolari și de circa 9 miliarde de dolari în Uniunea Europeană.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că 55 de milioane de oameni sunt afectați de secetă în fiecare an, la nivel global, și că reprezintă cel mai grav pericol pentru animale și culturi în aproape toate zonele lumii. Seceta amenință securitatea alimentară, crește riscul de boală și moarte, ceea ce alimentează migrația în masă. Lipsa de apă are, în mod curent, un impact asupra a 40% din populația lumii și circa 700 de milioane de persoane riscă să fie strămutate ca urmare a secetei până în 2030.
Autorul coordonator al raportului, Roger Pulwarty, admite că acesta datele prezentate sunt pesimiste, dar nu vede o imagine apocaliptică în perspectivă. „Nu vedem cu adevărat o creștere a frecvenței secetelor, dar vedem că acolo unde se declanșează, în regiunile diferite în care există, o creștere a intensificării când au loc și asaltul rapid al secetei”, a afirmat specialistul.
Raportul include o serie de recomandări, printre care, pe primul loc, este plasată prevenția, care „are costuri umane, financiare și asupra mediului mult mai muci decât reacția sau răspunsul la secetă”.
În România, potrivit datelor recente, seceta a afectat peste două milioane hectare de culturi agricole, județele din sud și estul țării înregistrând cele mai mari pagube.