Studiu. Trei din zece gazde se asteaptă ca oaspetele să mânânce tot din farfurie. Cât de des iau românii masa în familie

Studiu. Trei din zece gazde se asteaptă ca oaspetele să mânânce tot din farfurie. Cât de des iau românii masa în familie
Cei mai mulți români iau masa alături de cei dragi cel puțin o dată pe zi, arată un studiu recent / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/06/2021, 13:23
Actualizat: 21/06/2021, 13:25

Masa în familie cel puțin o dată zi continuă să fie o regulă pentru jumătate dintre români, iar atunci când stau la masă, cei mai mulți conaționali (80%) vor mâncare gătită în casă. A mânca tot din farfurie este în continuare considerat un semn de apreciere a oaspeților față de gazde, arată un studiu comandat de un productor de legume congelate și conservate.

Majoritatea familiilor din România iau masa împreună, deși de obicei doar o dată, seara, arată un studiu dat recent publicității de Bonduelle, producător de legume congelate și conservate. Astfel, cei mai mulți respondenților (53%) spun că iau masa alături de familie sau de cei dragi cel puțin o dată pe zi, respectiv seara. În același timp, o cincime dintre respondenți (20%) au declarat că în ultimul an au luat masa cu familia chiar de mai multe ori pe zi.

Potrivit inițiatorilor studiului, este posibil ca această practică să fie un efect colateral al muncii la domiciliu, ca urmare a schimbrărilor provocate de pandemia de COVID-19. Anul trecut, conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare alături de băuturile nealcoolice au deţinut o pondere în creștere din consumul gospodăriilor, în medie, 34,6%, față de 32,5%, în anul 2019.

Răspunsul la înctrebarea „Cine gătește cel mai bine?”

Potrivit studiului „Găteşti pentru cei dragi? Cum pui dragostea în farfurie?”, realizat de Bonduelle prin intermediul compania de cercetare de piață iVox., mâncarea preparată acasă și-a păstrat aproape intact și rolul său afectiv. Atunci când iau masa cu familia, aproape 80% dintre respondenți preferă să mănânce mâncare gătită în casă, în timp ce doar 13% au declarat că în astfel de ocazii preferă să iasă să mănânce în oraș. Pe de altă parte, proporția celor care pentru asemenea ocazii comandă mâncare pentru a fi livrată la domiciliu este de doar 8%, astfel că locul meselor pregătite și consumate în familie pare asigurat și în viitor, arată autorii studiului.

La întrebarea „cine gătește cel mai bine din familie?” răspunsurile, în mod previzibil, au indicat persoanele cele mai apropiate de respondenți: 45% dintre aceștia au spus că mama, iar 43% s-au referit la partenerul de viață, categorie care include și bărbații.

Studiul citat că șase din zece români își arată aprecierea pentru o mâncare gustoasă mulțumindu-i direct persoanei care a pregătit-o, 23% mănâncă tot din farfurie, iar 10% mai cer o porție. De partea cealaltă, așteptările gazdei de la oaspete, drept semn de mulțumire, sunt ca acesta să mănânce tot (11%), să spună cât de mult i-a plăcut mâncarea (42%), să mănânce tot și de asemenea să spună cât de mult i-a plăcut (35%). Altfel spus, în cel puțin trei cazuri din zece gazda se așteaptă ca oaspeții să golească farfuria.

Este gătitul o corvoadă?

Pentru majoritatea românilor, gătitul pentru ocazii alături de familie nu este privit ca o corvoadă, dimpotrivă, arată studiul citat. Aproape două treimi dintre respondenți (63%) declară că le face cea mai mare plăcere să gătească pentru familie, fapt care confirmă că luatul mesei împreună rămâne una dintre ocaziile importante din viața familiilor din România.

Conform datelor culese, aproape o jumătate din respondenți (44%) își exprimă pur și simplu prin viu grai aprecierea pentru familie sau prieteni, puțin peste o treime (35%) au declarat că își demonstrează afecțiunea oferind un cadou, în vreme ce unu din cinci români (19%) gătește mâncarea preferată a persoanei dragi.

Internetul, sursa principală de rețete

Cartea de bucate de pe raftul din bucătărie sau carnetul cu rețete de la mama au devenit surse secundare de informare sau inspirație pentru gătit. Astfel, deși circa patru din zece respondenți au declarat că rețeta lor cea mai apreciată o au de la mama, cei care au găsit-o pe internet reprezintă o proporție apropiată – 30%.

Astfel, internetul este principala sursă de informare despre rețete (46%), urmat de membrii familiei (27%), bloguri și rețete video (13%).

Porivit inițiatorilor studiului, o combinație de factori – disponibilitatea ingredientelor, accesul facil la informații culinare pe internet, cunoașterea unei limbi străine și, probabil, călătoriile în afara granițelor – au transformat deja tabloul preferințelor gastronomice ale românilor.

Se remarcă astfel tendința de internaționalizare și în cazul felurilor de mâncare: o majoritate clară a respondenților gătesc cel mai des preparate tradițional românești (74%), însă cei care preferă bucătăria italiană reprezintă aproape 9% din total, în vreme ce nicio altă cultură gastronomică străină, europeană sau de pe alt continent, nu este reprezentată cu mai mult de 2%.

Cel mai probabil, acest fenomen se explică prin apropierea culturală dintre România și Italia, turismul și contactele dintre românii de aici și cei din diaspora care trăiesc în Peninsulă, potrivit autorilor studiului.

Studiul„Găteşti pentru cei dragi? Cum pui dragostea în farfurie?”, realizat de Bonduelle prin intermediul companiei de cercetare de piață iVox, a fost realizat online, în luna mai, pe un eșantion de 2.042 de persoane, reprezentativ pentru populația utilizatorilor de internet din România cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?