Vremea capricioasă, din acest an, îi pune în dificultate pe producătorii români de conserve din fructe, care nu găsesc materie primă pentru procesare. Cele mai mari probleme sunt la caise și piersici, cu o producție compromisă în proporție de până la 90%. Situația se întâlnește nu doar la noi, ci în întreaga Europă.
Frigul din primăvară i-a lăsat pe producătorii de caise și piersici fără recoltă, în acest an. De altfel, la caise, de exemplu, 2021 se anunță cel mai prost an din ultimele trei decenii la nivel european. Analiștii estimează o producție de peste 343.000 tone, mai mică cu circa 20% față de cea de anul trecut (și el cu un nivel inferior unui an normal) și cu 40%, comparativ cu media anilor 2015/2019. Toate țările mari producătoare se află în această situație, pornind de la Grecia, Italia, Franța sau Spania.
În România, pierderile sunt aproape de 100%, în funcție de zonă și de soiuri. Pagubele sunt semnificative pentru producători, mai ales că nu s-au putut asigura, deoarece firmele prezente pe piața de profil nu încheie contracte pentru lunile de primăvara, când au loc fenomene periculoase, susține Dan Mutu, fondatorul Grupului Annabella, unul din principalii producători din țară de conserve din legume și fructe.
Grupul deține circa 400 ha de livezi, sera de legume, depozit frigorific de fructe și legume, dar și o rețea proprie de magazine.
Pierderile în acest an sunt undeva la 90% la caise și piersici, nu doar la noi, ci pe toată România – Dan Mutu, fondator grupul Anabella.
Procesatorul își asigură o cantitate importantă de materie primă din livezile proprii, dar achiziționează cantități mari și de la alți producători din țară.
Condiții defavorabile
Valeriu Tabără președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), spune și el că din cauza oscilațiilor termice din primăvară, producția este compromisă total în anumite zone.
“Au fost pierderi, pentru că au existat probleme în primăvară legate de oscilațiile termice și de afecțiune directă de ger, dar și pentru că nu au putut zbura albinele. Nu au fost insecte polenizatoare, iar la bruma de flori care a rămas polenizarea nu s-a făcut decât foarte puțin. În principal, este vorba de condițiile climatice nefavorabile în anumite zone ale țării“, a declarat Valeriu Tabără pentru Gandul.
El atrage atenția că 2021 a fost un an cu totul și cu totul atipic, nu neapărat din cauza precipitațiilor, ci a umidității care a creat probleme, inclusiv fermierilor din sectorul vegetal.
Din cauza precipitațiilor, probleme au fost și la cireșe, la soiurile care s-au copt în această perioadă. „La cireșe, la fel ca și la struguri, precipitațiile care apar în perioada de coacere fac ca fructele să se umple de apa și să pleznească”, a mai precizat Tabără.
În 2020, producția de fructe a României a fost de 837.000 tone, în creștere cu circa 191.000 tone față de anul anterior. Un nivel normal pentru țara noastră ar fi o producție de circa două milioane tone, nivel atins în 1993, după cum susțin specialiștii. Din păcate, se importă foarte mult, vârful fiind atins în 2017, cu peste 680.000 tone, ceea ce atârnă greu în balanța agroalimentară a țării.