Exclusiv. Producătorii de conserve din fructe au rămas fără materie primă, din cauza vremii capricioase. Recolta de caise și piersici, compromisă

Exclusiv. Producătorii de conserve din fructe au rămas fără materie primă, din cauza vremii capricioase. Recolta de caise și piersici, compromisă
Publicat: 22/06/2021, 16:10
Actualizat: 22/06/2021, 16:13

Vremea capricioasă, din acest an, îi pune în dificultate pe producătorii români de conserve din fructe, care nu găsesc materie primă pentru procesare. Cele mai mari probleme sunt la caise și piersici, cu o producție compromisă în proporție de până la 90%. Situația se întâlnește nu doar la noi, ci în întreaga Europă.  

Frigul din primăvară i-a lăsat pe producătorii de caise și piersici fără recoltă, în acest an. De altfel, la caise, de exemplu, 2021 se anunță cel mai prost an din ultimele trei decenii la nivel european. Analiștii estimează o producție de peste 343.000 tone, mai mică cu circa 20% față de cea de anul trecut (și el cu un nivel inferior unui an normal) și cu 40%, comparativ cu media anilor 2015/2019. Toate țările mari producătoare se află în această situație, pornind de la Grecia, Italia, Franța sau Spania.

În România, pierderile sunt aproape de 100%, în funcție de zonă și de soiuri. Pagubele sunt semnificative pentru producători, mai ales că nu s-au putut asigura, deoarece firmele prezente pe piața de profil nu încheie contracte pentru lunile de primăvara, când au loc fenomene periculoase, susține Dan Mutu, fondatorul Grupului Annabella, unul din principalii producători din țară de conserve din legume și fructe.

Grupul deține circa 400 ha de livezi, sera de legume, depozit frigorific de fructe și legume, dar și o rețea proprie de magazine.

Pierderile în acest an sunt undeva la 90% la caise și piersici, nu doar la noi, ci pe toată România – Dan Mutu, fondator grupul Anabella.

Procesatorul își asigură o cantitate importantă de materie primă din livezile proprii, dar achiziționează cantități mari și de la alți producători  din țară.

Condiții defavorabile

Valeriu Tabără președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „​Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), spune și el că din cauza oscilațiilor termice din primăvară, producția este compromisă total în anumite zone.

“Au fost pierderi, pentru că au existat probleme în primăvară legate de oscilațiile termice și de afecțiune directă de ger, dar și pentru că nu au putut zbura albinele. Nu au fost insecte polenizatoare, iar la bruma de flori care a rămas polenizarea nu s-a făcut decât foarte puțin. În principal, este vorba de condițiile climatice nefavorabile în anumite zone ale țării“, a declarat Valeriu Tabără pentru Gandul.

El atrage atenția că 2021 a fost un an cu totul și cu totul atipic, nu neapărat din cauza precipitațiilor, ci a umidității  care a creat probleme, inclusiv fermierilor din sectorul vegetal.

Din cauza precipitațiilor, probleme au fost și la cireșe, la soiurile care s-au copt în această perioadă. „La cireșe, la fel ca și la struguri, precipitațiile care apar în perioada de coacere fac ca fructele să se umple de apa și să pleznească”, a mai precizat Tabără.

În 2020, producția de fructe a României a fost de 837.000 tone, în creștere cu circa 191.000 tone față de anul anterior. Un nivel normal pentru țara noastră ar fi o producție de circa două milioane tone, nivel atins în 1993, după cum susțin specialiștii. Din păcate, se importă foarte mult, vârful fiind atins în 2017, cu peste 680.000 tone, ceea ce atârnă greu în balanța agroalimentară a țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor