Datele unui studiulu întocmit anual de compania Mercer, Cost of Living Survey, arată că Turkmenistan, este cel mai scump oraș din lume pentru angajații internaționali pentru 2021, plasând Hong Kong pe locul doi.
Criza financiară în curs de desfășurare a Turkmenistanului, care a dus la lipsa de alimente și la hiperinflație, este citată de Mercer drept motivul pentru care costul vieții Ashgabat a crescut în ultimii doi ani.
Pandemia a afectat, fără îndoială, costul vieții în întreaga lume – determinând fluctuația valorii valutelor și creșterea costului bunurilor și serviciilor prin perturbarea lanțurilor de aprovizionare. În timp ce unele țări și-au văzut creșterea rapidă a costului vieții, altele au scăzut de la rangul anterior, potrivit CNN, care citează datele studiului întocmit anual de compania Mercer.
Poate că cea mai mare schimbare față de sondajul Mercer de anul trecut face ca Beirut să se ridice de la cel de-al 45-lea oraș mai scump pentru lucrătorii internaționali în 2020 la al treilea cel mai scump pentru 2021.
Cunoscut pentru arhitectura sa opulentă, Ashgabat – care deține recordul mondial pentru cea mai mare densitate de clădiri din marmură albă – a cunoscut o creștere masivă a costului vieții pentru lucrătorii expatriați în ultimii trei ani ca urmare a inflației și a unei piețe negre pentru valute străine care au ridicat prețul importurilor.
Similar cu Ashgabat, majoritatea locurilor din primele 10 cele mai scumpe orașe sunt situate în Asia, conform raportului Mercer, cu Hong Kong pe locul 2, Tokyo pe locul 4, Shanghai pe locul 6, Singapore la nr. 7 și Beijing la nr. 9.
Deși New York este încă cel mai scump oraș din Statele Unite, anul acesta s-a clasat pe locul 14, cu opt locuri în jos față de clasamentul său din 2020. Los Angeles și San Francisco au coborât, de asemenea, mai multe locuri în clasamentul lor în acest an, plasându-se pe numărul 20 și respectiv pe locul 25.
Aceste modificări ale costului vieții americane sunt în mare parte rezultatul „fluctuațiilor valutare între martie 2020 și martie 2021, în ciuda inflației în creștere a bunurilor și serviciilor din țară”, se arată în raportul Mercer. În schimb, dolarul canadian s-a apreciat în raport cu dolarul SUA, lovind Montrealul de la numărul 137 în 2020 la numărul 129 în acest an.
Beirut a înregistrat, de asemenea, modificări semnificative ale costului vieții în ultimul an. În clasamentul din 2021, Beirut ocupă locul 3 cu cel mai scump oraș din lume, crescând 42 de locuri față de locul său din 2020. Creșterea meteorică este rezultatul mai multor factori – și anume „o depresie economică extinsă” după pandemie, explozia portuară din Beirut din 2020, care a ucis peste 150 de oameni și a rănit mii și criza financiară generală, potrivit raportului Mercer.
Între timp, pe măsură ce euro a câștigat aproape 11% față de dolarul SUA, orașele europene au fost clasificate mai scumpe decât omologii lor din SUA. Acest lucru a dus la renunțarea totală a orașului New York din top 10 la Mercer, în timp ce Parisul a urcat clasamentul de la numărul 50 în 2020 la numărul 33 în 2021. În mod similar, aprecierea dolarului australian a făcut ca orașele australiene precum Sydney și Melbourne să urce pe clasamentul Mercer.
Trei oraşe elveţiene s-au plasat în primele 10, inclusiv Zurich, care a coborât pe locul cinci.
În Marea Britanie, Londra s-a clasat pe locul 18.
Bucureştiul a urcat 14 poziţii fiind situat pe locul 160 în topul din 2021.
În ceea ce privește cele mai ieftine orașe pentru muncitorii din străinătate, clasamentul Mercer indică Tbilisi, Georgia (numărul 207), Lusaka, Zambia (numărul 208) și Bishkek, Kârgâzstan (numărul 209).
Iată cele mai scumpe 10 orașe în care să trăiești, potrivit Mercer.
1. Așgabat (Turkmenistan)
2. Hong Kong (China)
3. Beirut (Liban)
4. Tokyo (Japonia)
5. Zurich (Elveția)
6. Shanghai (China)
7. Singapore
8. Geneva (Elveția)
9. Beijing (China)
10. Berna (Elveția)